рагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички

...
рагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички
Коментари Харесай

Дариткова: Случаят в пловдската болница не може да бъде клеймо върху всички в системата

рагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се инспекцията да покаже кои са виновните лица и те да бъдат осъдени.

Така ръководителят на Парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Дани NOVA.

Двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница "Св. Георги ".

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване.

Дариткова изрече най-искрени съболезнования към околните на умрелите пациенти.

"В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, водачи, лаборанти извършват непрекъснато своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът провокира рецесия, която е предизвикателство освен за нашата здравна система. Страни с доста по-добре финансирани системи не можаха да се оправят с възходящия брой инфектирани, които се нуждаят от здравна грижа ", разясни доктор Дариткова.

Според нея, в случай че всеки един в системата поеме отговорност, ще можем сполучливо да се оправим с пандемията.

"Важно е пациентите да бъдат разпознати рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те би трябвало да преценят по кое време има потребност от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение би трябвало да провежда добре своята работа, тъй че да може освен да се даде болнично легло, а да се даде и здравна грижа ", разяснява ръководителят на Парламентарната комисия по опазване на здравето.

На въпрос изпуснахме ли контрола над ковид, Дариткова отговори:

"На този стадий при изискване, че всеки който има потребност от болнично лекуване, го получава, не считам, че сме изпуснали обстановката. Имаме една задоволително добра реакция. От друга страна разбор на смъртността би трябвало да се направи, само че след време. Всички би трябвало да реагираме съответно. Отговорността на медиците е ясна, само че и отговорността на обществото би трябвало да е ясна. Ако не съблюдаваме ограниченията, болните ще продължат да нарастват ".

По думите й безпорядък в здравната система има, само че единствено на избрани места.

"Огромният проблем е, че част от пациентите купуват медикаменти, които са избрани като панацея за ковид и стартират профилактично лекуване. Това може единствено да им навреди ", сподели още Дариткова.

"През лятото имаше доста съществени послания, че това е единствено грип, че инфекцията се употребява за да се лимитират правата на жителите. Това докара до едно отношение на обществото, което се опитваме да модифицираме ", разясни доктор Даниела Дариткова.

Според нея макар, че Европа е стегнала ограниченията, броят на инфектираните не понижава. По думите й тотално затваряне не е належащо, тъй като би трябвало да се мисли и за психологичното здраве на хората.

"Всички заведения за хранене и молове работят при строго съблюдаване на ограниченията, ниска посещаемост и стерилизация ", разяснява още тя.

На въпрос какво се случва в Народно събрание, Дариткова отговори:

"Успяваме да се оправим макар систематичния бойкот на опозицията, която страда от раздвояване на съзнанието. По време на изключителното състояние, когато прекратихме съвещанията, упорстваха, че би трябвало да се събираме. Сега пък желаят разформироване на Народното събрание ", заключи Дариткова.

Още по тематиката вижте във видеото нагоре.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР