Рагамъфин е красива котка, която е с изключително добър характер,

...
Рагамъфин е красива котка, която е с изключително добър характер,
Коментари Харесай

Рагамъфин

Рагамъфин е красива котка, която е с извънредно добър темперамент, поради което е доста известна като домакински любим в фамилии с деца. Рагамъфин е котка, която е доста деликатна и сензитивна и е подобаваща за спокойни хора.

История на Рагамъфин

Рагамъфин е относително нова порода котки, която е основана в Съединени американски щати през 90-те години на ХХ век. Породата е основана от американската селекционерка Ан Бейкър, която кръстосала котка от породата Регдол с елементарна улична късокосместа котка. Целта на селекционерката е била да сътвори повече разцветки за породата Регдол. В резултат на кръстоската обаче се появила нова порода котки, които били едри и доста красиви. Наименованието Рагамъфин от британски се превежда като бедняк.

През 1994 година котка от породата Рагамъфин за пръв път се появява на ревю, което поражда доста разногласия измежду фелинолозите във връзка с това дали би трябвало или не би трябвало да се одобри новата порода. След доста опити за признание на породата през 2003 година Рагамъфин най-сетне е с формален статут на чистокръвна порода котки. За разлика от някои други породи, Рагамъфин е приета от всички интернационалните асоциации по фелинология и тези красиви котки постоянно печелят първите места на интернационалните изложения.

Стандарт на Рагамъфин

Рагамъфин е едра котка, която може да доближи до 8-9 кг тегло. Главата на Рагамъфин е едра, необятна и с форма на объл чеп. Ушите на котката от породата Рагамъфин са приблизително огромни и са ситуирани на огромно разстояние едно от друго. Краищата на ушите са обли и може да приключват със снопче косми като при рисовете. Очите на Рагамъфин са огромни, с овална форма и са ситуирани напряко. Те може да са зелени или жълто зелени, въпреки че се срещат и котки от тази порода с тъмносини очи, а също по този начин и с едно синьо и едно зелено око.

 Котка Рагамъфин

Шията на Рагамъфин е къса, тялото е издължено, с доста добре развита мускулатура. Крайниците са мускулести, като задните лапи са по-издължени от предните. Лапите са с много едри възглавнички, сред които има кичури четина. Опашката на Рагамъфин е дълга и пухкава. Козината на Рагамъфин е приблизително дълга или дълга, тя е доста гъста и с компактен низък пласт. Рагамъфин се среща в най-различни разцветки, само че най-често срещани са таби, двуцветни и колор пойнт - с багра на сиамска котка. Допустими са бели петна по козината.

Грижи за Рагамъфин

Рагамъфин не изисква особени грижи. Козината на Рагамъфин би трябвало да се разресва два пъти седмично, с цел да не се сплъстява. Не се предлага къпането на Рагамъфин по-често от четири-пет пъти в годината. Ушите и очите на Рагамъфин би трябвало постоянно да се почистват с тампонче, напоено с преварена охладена вода. Ако котката ви живее на двор, е добре да я заведете на ветеринар, който да я имунизира, с цел да я защищити от котешки заболявания. Добре е да снабдите Рагамъфин с доста играчки, с цел да не скучае котката ви, когато ви няма у дома. Рагамъфин на драго сърце ще се скрие в направена за нея къщурка, само че ще избра да спи в леглото на стопаните си.

Обучение на Рагамъфин

Рагамъфин е мъдро животно, което елементарно схваща, какво се желае от него. Въпреки това не би трябвало да очаквате от Рагамъфин да ви носи предмети като куче. Рагамъфин елементарно може да се научи какво може и какво не може да си разрешава в дома, в който живее. Котката от тази порода може да бъде научена на обикновени команди като прескачане на обръч, идване, когато я викат, и даже сядане.

Хранене на Рагамъфин

Рагамъфин има потребност от добре уравновесено котешко меню, което може да му бъде обезпечено от натурални артикули с високо качество или от премиум храни за котки - гранулирани или консервирани. Редовно би трябвало да давате на Рагамъфин лечебни храни, които спомагат за лесното изхвърляне на топки косми от стомаха на котката. За тази цел може да купите на любимеца си котешка трева, която също ще е потребна за него. Ако храните Рагамъфин с натурални артикули, е добре да добавяте минерали и витамини, които са значими за здравето му.

Може да храните Рагамъфин с кисело мляко, нискомаслена сметана и извара, само че прясното мляко би трябвало да се дава рядко. Може да глезите любимеца си със сварена обезкостена морска риба, само че не се предлага това да става повече от един път седмично. Агнешко, пилешко, пуешко, заешко и телешко месо, както и дивеч, са подобаващи за Рагамъфин, а също и техните субпродукти, минали термична обработка. Различни типове плодове и зеленчуци за котки, както и сварен ориз и твърдо сварени яйца може да добавят менюто на Рагамъфин. Не се предлага да се дава на Рагамъфин свинско и овнешко месо, както и патешко и гъше месо и техните субпродукти. Не е добре да давате на Рагамъфин прекомерно студени и прекомерно горещи храни, а също по този начин мазни и пържени храни, пикантни и прекомерно солени храни, сладки и тестени произведения, пушено месо и пушена риба.

Заболявания на Рагамъфин

 Порода Рагамъфин

Рагамъфин е доста здрава котка, само че може да страда от разнообразни инфекции на ушите и очите, както и от болести на сърдечно-съдовата система. Рагамъфин може да има проблеми със стомаха, които нормално се овладяват с смяна на менюто на котката.

Любопитни обстоятелства за Рагамъфин

Рагамъфин е доста отзивчива и спокойна котка. Тя обича да ѝ се обръща внимание, само че в никакъв случай не се натрапва, а добродушно чака стопанинът й да е в въодушевление, с цел да я повика. Рагамъфин обича да седи в скута на стопанина си и може да остане там часове. Рагамъфин се схваща прелестно с деца и в никакъв случай няма да ги нарани. Рагамъфин мощно се привързва към стопаните си и когато те дълго отсъстват от вкъщи, тя доста тъгува за тях. Рагамъфин няма нищо срещу пътешествията, с цел да не се разделя със стопаните си.

Рагамъфин елементарно се сприятелява с други домашни любимци и може да се сприятели даже с морски свинчета и декоративни плъхчета, като не изпитва никакво предпочитание да ги трансформира в своя вечеря.

Недостатъци на Рагамъфин

Рагамъфин няма изявени дефекти с изключение на цялостната липса на ловджийски инстинкт. Това не е котка, която да се оправя с прочистването на дома от гризачи, само че по тази причина пък е съвършеният домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР