Рафинираната бяла захар повишава рязко кръвната захар и при ежедневна

...
Рафинираната бяла захар повишава рязко кръвната захар и при ежедневна
Коментари Харесай

С какво да заменим бялата захар?

Рафинираната бяла захар покачва внезапно кръвната захар и при ежедневна приложимост води до съществени възпаления на тъкани и органи. Колкото повече захар консумираме, толкоз по-голям става апетитът ми за сладко.

За да ни спасят от този циничен кръг, учените търсят други възможности на захарта от години. Подсладителите първоначално се оказват положително решение на този проблем, само че единствено до известна степен, тъй като след по-задълбочени изследвания се оказва, че те са също толкоз рискове за здравето ни, в случай че не и повече.

И въпреки всичко съществуват ли други възможности на захарта, които да не ни убиват постепенно? Разбира се, че има и както в множеството случаи са били от дълго време измислени и основани от природата... единствено е трябвало да ги открием.

Ето някои от естествено извлечените захари, налични на пазара през днешния ден, които се възприемат като различен и здравословен сурогат на бялата рафинирана захар.

Агаве

 Плюсове: невисок гликемичен показател, тялото всмуква захарта от агавето по-бавно в сравнение с от рафинираната захар и няма високи пикове в стойностите.
Минуси: Прави се от същото растение, от което и текилата /мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок от синьо агаве/. 90 % е фруктоза – от една страна е добре, тъй като се разгражда по-бързо от глюкозата в черния дроб и това е добре за кръвната захар, само че от друга прекомерно количество фруктоза може да докара до по-високо произвеждане на мазнини и неприятен холестерол. Като калории е малко повече от захарта.
Вкус и приложимост: Поради течната си форма и бързото си разтваряне, агавето е доста уместно за приложимост в студени питиета и течности, и няма мощен послевкус като меда. Не е подобаващ за печене, само че е прелестен за прилагане при подготвяне на сурови десерти.

Захар от кокосов орех

 Плюсове: Любима на нутриционистите, поради ниския гликемичен показател. Прави се от нектара на цветовете на плодовете на кокосовата палма, не се обработва химически като останалите типове захар и е богата на витамин B8 и калий.
Минуси: Има висока цена.
Вкус и приложимост: Вкусът й се приближава най-вече до елементарната захар, с леко карамелен усет. Много подобаваща е за печене и сместване с елементарната захар в рецептите 1:1.

Мед

 Плюсове: Пълен с витамини и минерали, в това число B2, B6, желязо и манган. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, оказва помощ при настинки и се счита, че има пробиотичен резултат /като положителните бактерии в киселото мляко/. Суровият мед има високо равнище на антиоксиданти и колкото е по-тъмен цветът, толкоз повече има от тях.
Минуси: Внимавайте с кръвната захар. Гликемичният показател на меда е по-висок от този на агавето, само че по-нисък от този на рафинираната захар. Калориите са същите както на агавето — 60 калории на супена лъжица. Силен алерген.
Вкус и приложимост: Перфектен за подслаждане на чай. Подходящ е и за прилагане при печива, само че както и при агавето, би трябвало да се в профил оптимално влажността на сместа преди печене и да се добави сода за печене.

Кленов сироп

 Плюсове: Извлечен непосредствено от дървото, този подсладител е допустимо най – естественият. Чистият кленов сироп е богат на антиоксиданти и цинк, който подкрепя имунната система. Съдържа и магнезий, нужен за ензимните реакции на тялото. Медицинските изследвания сочат, че той усъвършенства здравето на мозъка.
Минуси: Трудно се съчетава с чай, кафе или други питиета. Съдържа 51 калории на супена лъжица.
Вкус и приложимост: Много се употребява за сиропи върху палачинки, кисело мляко, става за печене и има сходна реакция като меда при печивата.

Меласа

 Плюсове: Има висока хранителна стойност, изключително черната меласа /има 3 типа — светла, тъмна и черна меласа/. Има минимум захари от трите типа меласа, 70 % калий, повече от колкото в банана, и съдържа 20 % от нужната дневна доза желязо за дамите. Калцият в меласата е в пъти повече в сравнение с в млякото. Получава се от захарно цвекло или захарна тръстика, като остатъчен артикул.
Минуси: Не се причислява към здравословните храни, и не е подобаваща за питиета и печене.
Вкус и приложимост: има леко опушен мирис и горчив усет, съчетава с добре със смутита и йогурт, и люти храни. Същите калории има както бялата захар.

Стевия

 Плюсове: Нула калории, нула гликемичен показател и безусловно естествен артикул. Извлича се от растението — билка „ стевия “. Произвежда под формата на прахуляк, на листа, течност и таблетки. Стевията е подобаваща за термична обработка, защото сладките гликозиди не се разпадат при налягане.
Минуси: Някои производители избират да обработват по химичен път билката и да я смесват с други подсладители, което може да докара до диария и неприятно храносмилане, а и може да даде неприятен послевкус. Ако срещнете надпис „ Truvia “, би трябвало да знаете, че това е композиция сред стевия и еритритол (вид подсладител).
Вкус и приложимост: Тя е по-сладка от захарта и се поставя в съответствие 1:8 — стевия: захар. Не е подобаваща за печива, добра е за питиета и сурови десерти, и се предлага за диабетици.

Подсладители (Ксилитол, Еритритол, Малтитол)

 Плюсове: Захарите, завършващи на „ ол “ се извличат от растения или се създават от скорбяла или нишесте съдържащи артикули. Имат доста малко калории спрямо рафинираната захар и въздействат минимално върху кръвната захар.
Минуси: Може да причинят проблеми с гастроинтералния тракт и храносмилателни проблеми.
Вкус и приложимост: Ще намерите тези подсладители в доста пакетирани артикули, като води с плодови усети, дъвки, фитнес барчета (еритритола постоянно се комбинира със стевията).

Палмова захар

 Плюсове: Тя се разтваря добре в напитките, което я прави превъзходен и пълностоен сурогат на всички останали подсладители. Освен това тя е източник на витамин В1, витамин В2, витамин В3 и витамин В6, а също по този начин съдържа и въглехидрати, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и цинк.
Минуси: Скъпа е.
Вкус и приложимост: Този естествен подсладител, който се добива от цветовете на захарната палма. Този скъп подсладител се отличава с кристална или зърнеста конструкция, има карамелен до кафяв цвят и има сладостен усет, който може да се съпостави с този на елементарната захар.

Необработвана, сурова кафява захар

 Плюсове: Същата е като бялата захар, само че е по-малко рафинирана и съдържа в себе си малко меласа. Не се обработва със серен диоксид, както бялата.
Минуси: Не се предлага като здравословен артикул и има същото въздействие върху здравето, както бялата рафинирана захар.
Вкус и приложимост: Много подобаваща за печива, кафе, чай. Сладка е колкото бялата захар.
Произвеждат се сиропи за подслаждане като оризов сироп, сироп от фурми, сироп от якон и други За тях ще ви разкажем в различен материал.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР