Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина -

...
Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина -
Коментари Харесай

Експерт: Спрем ли вноса на руски петрол, рафинерията спира работи и ще има дефицит на горива | Нефотхим Бургас се нуждае от две години за технологични промени за работа без руски петрол

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина - две, с цел да направи нужните софтуерни промени за работа без съветски нефт. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има от кое място да се снабдим с нужното ни количество гориво.
Това съобщи в " Денят стартира " Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той добави, че все още съветският нефт в рафинерията в Бургас е към 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще би трябвало да спре работа.

" В момента рафинерията не може да работи без съветски нефт. Ако в този момент се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени нужните софтуерни промени и да премине напълно на различен нефт, най-вероятно ще би трябвало рафинерията да спре за известно време. Това е обикновено, случва се при всички рафинерии. Но в случай че рафинерията спре в този момент - без нужния ресурс от нефтопродукти, това ще се отрази съществено у нас. Никой от прилежащите пазари няма да може да запълни изчезналите количества. Така че тогава няма да си приказваме за цена на горивата, а за това има ли подобен артикул. " - сподели Бенчев.

Той прикани държавното управление да не отстъпва от позицията България да бъде измежду страните-изключения за петролното ембарго на Русия, тъй като в противоположен случай е застрашена стопанската система на страната. Според Бенчев България има мотив да изисква това, тъй като излазът на едно " затворено " море като Черно море не обезпечава същите логистични преимущества като излаза на Средиземно море.

" Имаме особеността, че нямаме изход на Средиземно море, за разлика от страните, които най-вече упорстват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от управляващите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планувани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и закъснение на транспортен съд, значи затваряне на рафинерията, тъй като тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна самостоятелност, би трябвало водопровод Бургас-Александруполис, с цел да може да се доставя петрол от Средиземно море. " - посочи той.
За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР