Рафаел Надал достигна до финала на Ролан Гарос след двубой

...
Рафаел Надал достигна до финала на Ролан Гарос след двубой
Коментари Харесай

Надал: Всички трудности и саможертви си заслужаваха


Рафаел Надал доближи до финала на Ролан Гарос след дуел с Александър Зверев. Испанецът завоюва първия сет с тайбрек, а вторият щеше да приключи по същия метод, само че в последното разиграване от дванадесетия гейм германецът нарани доста неприятно крайници си след рухване. Олимпийският първенец бе откаран до съблекалнята в инвалидна количка, само че макар напъните на медицинския екип на съумя да продължи присъединяване си в мача.

Надал разяснява климатичните условия по време на мача, които затрудниха и двамата съперници, и изрази вяра, че положението на Зверев не е доста тежко. Испанецът съобщи също, че е направил доста саможертви, с цел да доближи до заключителната фаза на шампионата, само че е на мнение, че те са си заслужавали.

„Не е елементарно да приказвам по-късно, което се случи. Мога да кажа единствено, че се надявам ситуацията да не е доста съществено. Възможно е да е просто изкълчване и да няма нищо счупено. Всички се надяваме да е по този начин. Доколкото знам Саша ще би трябвало да премине през още прегледи, преди да се разбере сигурно какво е положението му“ – разяснява рекордьорът по трофеи в шампионата.

„Мачът беше доста тежък. Зверев игра необикновено първоначално и знам какъв брой доста значи за него спечелването на първата му купа от Големия шлем и какъв брой интензивно се труди в името на тази мчета. Ние сме сътрудници, доста пъти сме упражнявали дружно и ми беше доста мъчно да го видя в сходно положение. Разбира се, че си мечтаех за още един край на Ролан Гарос, само че не желаех да се случи по този метод. Много скърбя за случилото се със Саша и надали има човешко създание, което да не изпитва същото“ – добави международният №5.

На въпроса дали е поговорил със Зверев в съблекалнята, Надал отговори „На него не му се говореше кой знае какъв брой, което е изцяло обикновено в такава обстановка. Бях там, когато го преглеждаха на ехограф, само че това е, просто присъствах. Ако Саша бе изискал да поговорим, щяхме да го създадем, само че не желаех да го тормозя. Исках просто да видя по какъв начин се усеща той и какво е положението му. Размених няколко думи с лекарите, само че няма да кажа нищо повече. Трябва да го чуете от него“.

Испанецът разяснява и изискванията на корта в днешния дуел. Валежите в Париж постановиха стартирането на покрива над „Филип Шатрие“, което докара до високи равнища на мокрота в оборудването.

„Днес играта бе много мудна поради влагата. Топките бяха доста тежки и беше мъчно да се играе със спин. Условията несъмнено не бяха най-хубавите за мен и се различаваха много от това, с което съм привикнал на този шампионат. Точно по тази причина не успявах да подложа Зверев на натиска, на който се надявах. Както споделих, той игра необикновено първоначално и бих могъл да дефинира като знамение това, че завоювах първия сет. Непрестанно се борих и търсех решения, само че когато Саша е във форма, е доста мъчно да играеш против него. Тези условия бяха тежки за мен. Опитвах се да го изкарам от корта, само че не успявах. Може би в един миг и той усети, че поради положението на топките ударите ми нямат същата заостреност, каквато биха имали при естествени условия. В същото време той атакуваше отлично както с форхенд, по този начин и с бекхенд, което в допълнение ме затрудни. Бекхендът на Зверев е евентуално най-хубавият в Тура сега. При тези условия не успявах да го изкарам от корта и в това време той атакуваше доста качествено. Имаше много моменти в мача, когато просто оцелявах“.

Надал бе запитан дали след всичките си триумфи към момента счита, че има нещо, което да потвърди на себе си или на света. „На този стадий от кариерата ми към този момент не става дума за доказване на нещо, а за това дали към момента се любувам на тениса. Ако ти харесва това, което правиш, най-нормалното нещо е да продължаваш. Докато се наслждавам на тениса и до момента в който съм в положение да играя, ще го върша. Харесва ми да се съревновавам с най-хубавите играчи на най-големите кортове. Фактът, че на 36 години не преставам да играя на такова равнище, ме кара да усещам голяма гордост“.

На въпроса по какъв начин се усеща физически след много изтощителните мачове против Зверев, Джокович и Оже-Алиасим, испанецът отвърна „От физическа позиция се усещам доста добре. Обикновено физическата ми кондиция не е проблем, само че през днешния ден беше много тежко поради жегата и влагата. От опит знам, че сходни условия са по-трудни за мен. Такава беше обстановката и в мача ми против Шаповалов на Australian Open. Днес не беше толкоз горещо, само че все пак не ми беше елементарно. И двамата със Саша показахме добър тенис, въпреки топките да бяха тежки и мудни, само че това не трансформира обстоятелството, че в такива условия се изморяваш повече от обикновено“.

Надал бе запитан и по какъв начин е съумял да се оправи душевен с интервала сред Мастърса в Рим и Ролан Гарос.

„След Рим приказвах за това и обстановката не се е трансформирала. По това време не бях изключително положителен по отношение на положението си, само че бях убеден, че ще играя на Ролан Гарос. Играх, борих се и направих всичко допустимо, с цел да си дам късмет да стигна до тук. Щастлив съм, че още веднъж съм на край в този шампионат. Това значи доста за мен и демонстрира, че всички компликации и саможертви са си заслужавали“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР