Радваме се, че голяма част от мерките бяха одобрени от

...
Радваме се, че голяма част от мерките бяха одобрени от
Коментари Харесай

Какво се разбраха бизнес, синдикати и управляващи за антикризисните мерки?

Радваме се, че огромна част от ограниченията бяха утвърдени от работодатели и синдикати. Беше разисквано предлагането за индексация на пенсиите. Основният пакет ограничения са ориентирани към източниците на инфлация по линия на вносните горива и по линия на питателните артикули, където инфлацията идва непосредствено от цените на зърното на интернационалните пазари. Това съобщи финансовият министър и вицепремиер Асен Василев на брифинг след съвещание на НСТС през днешния ден.
Всичко по тематиката: Антикризисните ограничения на кабинета Петков 83
По думите му с този пакет се чакат няколко съществени резултата като подкрепяне на фамилии и уязвимите групи.

Представител на КНСБ сподели, че синдикатите са резервирани по отношение на признатите ограничения: „ Според нас няма ограничения за поддръжка на семействата от позиция на техните приходи. Подкрепяме болшинството от ограниченията, по-конкретно: понижаване на данъчната основа. Това е някаква форма на необлагаем най-малко. Настояваме минималната заплата да бъде увеличена на 760 лева “. От синдикатите упорстват за растеж на приходите. Любомир Костов от КНСБ настоя за по-широка социална полемика за данъчната система в страната.

„ Когато приказваме за ограниченията, би трябвало да си дадем сметка каква част от тях са антикризисни и каква част не са. Надявам се този спор да прерасне и в спор за актуализация на бюджета “.

„ Смятаме, че тези добавки за пенсионерите би трябвало да не престават да се изплащат до тогава, до момента в който не престават спешните интервали “, подчертаха от синдиката. От КНСБ желаеха спор за оптималния размер на пенсията: „ КНСБ по принцип смята, че таванът на пенсиите би трябвало да падне “.

Васил Велев от работодателките организации изрази мнение, че има два съществени казуса. Първият е инфлацията: „ Има приблизително 40% растеж на цени на производител “. Според него към момента не е адресиран казусът с инфлацията. Като източник на инфлация уточни повишените цени за електрическа енергия: „ Проектът за решение на КЕВР минира едно положително решение за отплата на цените на електрическата енергия. Високата инфлация с изключение на, че обезценява приходите, само че и прави това със спестяванията на хора и опциите им за вложения “. Той акцентира, че работодателите се борят за по-висока междинна работна заплата.

Велев сподели, че не поддържа увеличението назад на 20% на Данък добавена стойност: „ Също по този начин не считаме, че вярно са адресирани ограниченията за поддръжка поради скъпите горива. Подкрепят се всички, а би следвало да се поддържат единствено тези, които не могат да си го разрешат. Ние оставаме в очакване на решението за компенсиране на цените за електрическата енергия “.

В брифинга взе присъединяване и Георги Гьоков: „ Максималният застрахователен приход ще се усилва. Работим по формула, която до края на годината ще стане ясна “.

„ Инфлацията в България е 12,1%, а в еврозоната е 8%. При нас главно се усеща инфлацията в силата и храните. Това, че инфлацията е по-висока е резултат от това, че в потребителската кошница тези артикули заемат главно място “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР