Радослав Янков запали стотици деца по сноуборда през последните няколко

...
Радослав Янков запали стотици деца по сноуборда през последните няколко
Коментари Харесай

Радослав Янков: Не ме е срам, че съм 48-и, продължавам с тренировките

Радослав Янков възпламени стотици деца по сноуборда през последните няколко години. Неговите победи в стартовете за Световната купа надъхаха куп почитатели. 28-годишният гений не стартира по най-хубавия метод новия сезон. Още при първото съревнование чепеларецът контузи ръката си, а това се отрази и на втория старт. Той финишира надлежно 23-ти и 48-и. Специално за читателите на " България Днес " Янков описа какво тъкмо се е случило, какъв брой сериозна е контузията и какви са задачите през сезона.

- Г-н Янков, не успяхте да преминете квалификациите на първите два старта за сезона. Какво тъкмо се случи в Кортина д'Ампецо?

- Резултатът от първия старт го приписвам на травмата в ръката. Не обичам да се извинявам. Винаги виждам да затулям неприятностите. Истината е, че си ударих ръката в прът. Травмирах я. Самият удар ме завъртя. Изгубих доста време. Въпреки това взех решение да продължа. Финиширах. Това е повода, че не се получиха нещата. Във втория успореден великански слалом се подхлъзнах на една от вратите. Не знам дали да го отдам на неналичието на централизация, тъй като пазех да не ударя наранената ръка в кола. Държах я високо. Нямам пояснение какво тъкмо се случи.

- Какво е положението на ръката?

- Не е счупена. Това е значимото. Има разкъсвания на мускули и пръсване на капсула. Точно вървях да ми сложат шина, с цел да я обездвижа. Не е нещо съществено. Ще имам време да се възстановя. Ще мога да карам, като вардя ръката, тъй като не е низък крак. Ще се сготвям за идващия старт от Световната купа. Той е в Бад Гащайн (Ав) на 8-9 януари.

- Къде ще се готвите? В България падна прекрасен сняг. Има ли подобаващи трасета?

- Ще опитаме да караме в България. На Банско или Пампорово. С тази шина ще карам на несъмнено. Важното е да се отпусна психически и да не мисля за нея, тъй като това пречи. Няма да има нещо по-специално. Ще извършвам тренировките по проект. Физическите занимания ще бъдат по-ограничени, тъй като не мога да употребявам ръката. Ще дам оптималното, с цел да подкрепям положението. Не желая да изгубвам форма.

- Доволен ли сте от предсезонната подготовка и оборудването, с която ще карате?

- Всичко мина по проект. Екипировката е добра, само че желая да усетя на спортно трасе по време на старт по какъв начин заставам на борда, с цел да направя дефинитивни заключения. Нямам проблемите от предходната година. Дори на втория манш, когато си ударих ръката, спускането беше хубаво. Постигнах обичайно време.

- Какви са главните ви идни цели?

- Няма съответен фокус. Имаме международно състезание през февруари, само че всяка една Световна купа е значима. За страдание, при нас стартовете не са като в други спортове, където има по 20 и повече. Ние сме с към 12 надпревари. В тях би трябвало да си фокусиран и оптимално да ги използваш. Дори след рухването в Кортина взех решение да си завърша. Не ме е позор, че съм на 48-о място.

- За последно имахте толкоз слаб резултат преди повече от три години. Трудно ли приехте неприятния старт на сезона?

- Истината е, че не беше прелестно, когато си ударих ръката. Всичко се случва толкоз бързо. Разбираш по какъв начин си изгубил доста секунди. Това сигурно коства влизане във финалите. Най-лесно беше във втория старт да бъда незавършил. През последните три години съм в съвсем всяко съревнование измежду финалистите. Казах си, че би трябвало да приема действителността. Понякога има и такива условия. Трудностите няма да са единствено в този момент. Винаги ще има. Имах време да помисля и ги одобрих с усмивка. Случило се е. Колкото и да бях сърдит и отчаян, съм наясно, че може да се случи на всеки. Дори и доста по-лоши неща. Щастлив съм, че се разминах с по-малко.



Радо Янков се надъхва от децата

- Бяхте разгласили фотография с ваши почитатели. Надъхвате ли се от техния възторг и какво изпитвате, когато видите погледите им?

- Много се веселя на децата. Когато преди три години завоювах огромния глобус, тимът в Чепеларе възкръсна. В момента упражняват над 30 деца с нашия клубен треньор Васил Милчев. Това ме прави благополучен. Виждам ги какъв брой са радостни. Чакат с неспокойствие снега, с цел да карат. Дори към този момент са създали няколко тренировки в Чепеларе. Гледам да им оказа помощ, с каквото мога. Дори и единствено с диалог. Много са готини дечицата.

- Ваше видео, в което имитирате фамозния турски готвач Нусрет Гьокче, прочут като Бея на солта, стана огромен шлагер. Каква е историята на клипа?

- На момента ми хрумна концепцията. Бяхме с няколко другари и с татко ми, до момента в който правихме зимнина. Беше смешка. Когато сме по лагери и надпревари, не си готвим толкоз постоянно. Понякога се постанова. Месото е хубава и качествена храна за мускулна маса.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР