Радослав Димитров е директор на дирекция "Карти и терминали" в

...
Радослав Димитров е директор на дирекция "Карти и терминали" в
Коментари Харесай

БОРИКА Нова Генерация променя бъдещето на картовия бизнес

Радослав Димитров е шеф на дирекция "Карти и терминали " в БОРИКА. Започва работа в компанията през 2002 година като систематичен оператор. В интервала 2005-2009 година е админ на "Система за действително време и финансово обслужване ", където дава отговор за администрирането на картовата система БОРИКА. През 2009 година поема управлението на отдел "Администриране на система за картови заплащания ", а през 2016 година оглавява отдел "Развитие на картови артикули и услуги ". Понастоящем управлява една от основните дирекции в БОРИКА - "Карти и терминали ", като напъните на екипа му са ориентирани в създаването и внедряването на новаторски решения за разплащания. Притежава магистърска степен по "Мениджмънт в телекомуникациите " към Нов български университет, както и редица специализации в региона на картовите заплащания.

Катерина Благоева е началник отдел "Управление на планове " в БОРИКА. Има дълготраен опит като началник на планове и портфейли от планове в интернационална мениджмънт консултантска компания и банка, част от европейска банкова група. Ръководила е бизнес, трансформационни, интеграционни (post-merger integration) и стратегически планове в голям брой страни и банки в Европа. Започва кариерата си в една от водещите международни консултантски компании Capgemini Consulting в Австрия като мениджмънт съветник в екипа “Финансови услуги и банкиране”. Преди да се причисли към сдружението, е управлявала основни планове и отдел "Организация " в "Сибанк ", част от KBC Group, преподавала е като гостуващ професор по "Корпоративни финанси " и "Банкиране " в American University in Bulgaria. Има бакалавърска степен по "Международна търговия " от Икономическия университет в Прага и магистърска степен със компетентност "Инвестиционно банкиране " от Икономическия университет във Виена.

В края на 2017 година БОРИКА започва огромен план, с който цели да усъвършенства съществуващите си картови услуги и да предложи нови решения с добавена стойност на своите клиенти и акционери. Програмата, носеща името "БОРИКА Нова Генерация ", обгръща процесите по издаване и приемане на карти на разнообразни устройства, попречване и откриване на измами в действително време, електронна търговия, мобилен портфейл и токенизация. Новата платформа ще разреши бъдещия бизнес напредък на БОРИКА АД, в това число и разширение на трансграничните услуги.

БОРИКА беше основана през 1993 година. Защо през този съвсем четвърт век не бяхме очевидци на съществени промени в нея?

Радослав Димитров : - Основната цел на БОРИКА при основаването й е била да обезпечи картовите разплащания в страната. Фокусът е бил най-вече върху развиването на терминалната мрежа и на картовите услуги. Дълго време тази идея работеше, основана на регулаторно предоставената роля да обезпечава и оперира средата за картови заплащания в България, без спомагателни услуги. Отделно от това, БОРИКА като народен картов оператор и оператор на платежна система с окончателност на сетълмента, приготвя данните за междубанковите заплащания за сетълмент през националната система RINGS. След обединяването на БОРИКА с БАНКСЕРВИЗ през 2009 година, компанията закупи по-пазарна визия – да предлага повече и по-разнообразни услуги. До този миг тя изпълняваше основно регулаторно вменени действия. От това време датира и концепцията за замяна на съществуващата система със модерна, високотехнологична и високопараметризуема система, създадена от водещи компании в картовите заплащания в международен мащаб. Обърнахме взор още веднъж към тази концепция през 2014 година

Катерина Благоева : Важно е да се каже, че сдружението към този момент има създадена система за ръководство на карти (CMS), само че разплащателните услуги като цяло, в международен мащаб, претърпяват извънредно динамично развиване. Внедряват се доста софтуерни нововъведения, включително като експедитивност на даване на услугите и спомагателни нива на сигурност. Тази пазарна динамичност също способства сдружението да потърси на открито едно относително общоприетоо и високотехнологично решение, което да му даде опция да даде на банките, освен това на конкурентни цени, съвременен, еластичен и уеднаквен артикул.

Какво качествено сте се заели да измененията?

Р.Д.: Изборът на решение за внедряване на система за ръководство на карти (CMS) води до реализацията на една напълно нова платформа, нов модел на ръководство и работа. Новата система ще се предлага под формата на програмен продукт като услуга (Software as a Service). Ние предоставяме платформата с всички нейни функционалности, в това число и параметризация на артикули и услуги в инфраструктурата и под ръководството на БОРИКА, като всяка банка или платежна институция може да ръководи независимо своите артикули и услуги, без да се постанова да има спомагателни задължения за нейната поддръжка. Ползването на CMS като услуга дава опция на клиентите ни освен да спестят средства от независими разработки и внедрявания, инфраструктурна поддръжка, одити на системата, сертификация и обезпечаване на сходство с всички локални и интернационалните регулаторни условия, само че им дава и висока еластичност и експедитивност при стартирането на нови картови артикули и услуги.

От особена значимост е задължението на БОРИКА за съблюдаване на условията на интернационалния стандарт PCI/DSS.

Цялото това внедряване е една сложна стратегия. На какви етапи е разграничена тя и до каква степен сте сега?

К.Б.: Да, внедряването е поетапно и е на база функционално обособени етапи. Работата стартира при започване на тази година, а главната част от плана би трябвало да бъде завършена доникъде на 2020 година. Програмата е сложна и заради присъединяване на голям брой страни. Преминаването от едно решение, характерно за БОРИКА, към общоприета система, която се употребява от банки и процесори на няколко континента, е предизвикателство единствено по себе си. От една страна, ние резервираме наличната все още функционалност - това, което нашите клиенти употребяват, а от друга - надграждаме с функционалното благосъстоянието и опциите, които идват с новата система.

Значи не събаряте къщата, с цел да построите по-модерна?

К.Б.: Да, резервираме основите. Това, което сега е налично в нашата остаряла среда, ще бъде допустимо и налично и в новата. Преминаването към общоприетоо решение обаче неизбежно води до осъвременяване на някои процеси.

Няма да има разтърсвания при трансформацията?

Р.Д.: Това е главната ни цел и това са упованията на всички наши клиенти и акционери.

К.Б: Важно е да споменем, че сме избирали измежду водещи решения в световен мащаб. Софтуерната платформа, на която се спряхме, e WAY4, предоставена от OpenWay. Компанията е международен водач в региона на технологиите за ръководство на карти, терминали и търговци, в товар число предварителната защита на измами и цифрови портфейли. Новата платформа обезпечава висока надеждност и непрекъсваемост на бизнес процесите и предлаганите услуги.

Р.Д.: Проектът, прочут като "БОРИКА Нова Генерация ", ще окаже доста въздействие върху цялата картова платежна среда в страната. Тръжната процедура се организира сред повече от 10 водещи интернационалните снабдители на картови системи и завършването на всички стадии по желание на решението ни лиши съвсем две години. OpenWay съумя да покрие всичките ни условия за еластичност и сигурност, както и бизнес условията на нашите клиенти.

Какъв е обсегът на първата фаза и до каква степен сте стигнали?

К.Б.: Това е "Акцептиране на картови заплащания от АТМ и създаване на Национален суич (National Switch) ". Тук са включени всички интервенции, които могат да бъдат осъществени на един банкомат. Националният суич реализира регулаторно предоставената ни отговорност за превключване на транзакции сред всички участници в картовата платежна система в страната, в това число и подготовка на данни за сетълмент.

Р.Д.: Ние заменяме една съществуваща система с нова. Целта е да пренесем настоящите функционалности в новата среда, редом допълвайки и с нови такива. Основните преимущества на новата система по отношение на сегашната ни такава е в CMS частта или ръководството на карти, терминали и търговци.

Новата система дава едно доста по-високо ниво на ръководство на тези три неща, с опция за установяване на разнообразни йерархични равнища, голям брой параметри и разнообразни разрези сред тях. На процедура това обезпечава високата еластичност при дефиниране на нови такси от страна на банките и платежните институции, комисиони, изключения от такива, в това число и своевременна нотификация при настъпване на събитие към крайните клиенти и не на последно място - предварителна защита на картови измами в действително време.

Очаква ли се да намалеят таксите и комисионите?

Р.Д.: Системата дава опция за доста по-гъвкаво установяване на такси и комисиони. Какви ставки ще бъдат приложени зависи от банката на картата или на терминала. Не БОРИКА дефинира тези такси, те са бизнес решение на нашите клиенти.

А по какъв начин стои въпросът с предварителната защита на картовите измами?

Р.Д.: Една от главните разлики е, че съществуваща все още система разрешава предварителна защита от картови измами в действително време единствено в стеснен аспект. Новата система ще разреши да се следи държанието на крайния клиент (картодържател, търговец) с опция за превантивно взимане на решение за отвод или утвърждение на съответна транзакция. В взаимозависимост от разпоредбите, избрани от банката - издател на картата, или от акцептора, системата разрешава всяко едно отклоняване от поведенческия профил да забрани или да маркира дадена транзакция като евентуален риск.

К.Б.: Системата може да спре дадена транзакция преди завършването на нейната авторизация. Това е същинската предварителна защита в действително време. Разбира се, налични са и функционалностите, нужни за обширен следващ разбор на маркираните като подозрителни транзакции.

Р.Д.: Самата система разрешава така наречен "поведенческа оценка ". На базата на това изключение от общоприетото държание на клиенти системата взема решение дали дадена транзакция да бъде маркирана като евентуално рискова и да продължи - или да продължи, без да бъде маркирана. Ето една обстановка, при която на база на авансово дефинирани правила, системата ще блокира транзакцията: Вие теглите дадена сума от банкомат в София. След половин час обаче в чужбина някой прави опит да тегли със същата карта. Втората транзакция ще бъде отказана. Отделно от това системата дава опция, в случай че имате заплащания към съответни търговци за някакъв таван на сумата и в една последваща транзакция тази сума внезапно бъде надвишена - това също е сигнал тази транзакция да бъде спряна или да бъде маркирана като евентуален риск.

Какво в последна сметка да чакаме през лятото на 2020 година?

Р.Д.: Банките ще имат една система, която им дава изключителна експедитивност за осъществяване на нови артикули и услуги - без нужда от спомагателни софтуерни разработки за реализацията им. От друга страна, ще създадем една високонадеждна среда и система с висока наличност и сдържаност и ще я предлагаме като услуга. Всички разноски за поддръжката и оперирането на тази система ще са в БОРИКА, а клиентите ще заплащат абонаментна такса за "пакета " от съществени и спомагателни услуги, които са си избрали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР