Радка Грозданова е изпълнителен директор на МБАЛ - Девин. Днес

...
Радка Грозданова е изпълнителен директор на МБАЛ - Девин. Днес
Коментари Харесай

Радка Грозданова: 2023 г. беше първата след повторното отваряне на болницата, в която МБАЛ - Девин работеше спокойно

Радка Грозданова е изпълнителен шеф на МБАЛ - Девин. Днес беседваме с нея за постигнатото от лечебното заведение през 2023 година, за факторите, довели до финансовото стабилизиране на лечебното заведение и кадровата политика, ориентирана към образуването и задържането на локални млади експерти.  

Г-жо Грозданова, изпратихте една сложна, само че сполучлива година. Кое съгласно Вас е най-голямото достижение за 2023 година на болничното заведение, която ръководите?

Бих определила 2023 година като доста сполучлива от една страна, и от друга – като мост или преход от един извънредно тежък интервал за нашата болница към ново, по-добро и перспективно бъдеще.

Това беше първата година след повторното отваряне на болничното заведение при започване на 2014 година, през която лечебното заведение работеше умерено и дишаше умерено, без запорирани сметки и без кредитори, без законни претенции на частни и държавни правосъдни реализатори

Това е годината, в която болничното заведение усети спасението и възраждането си, което ни даде мотив да тръгнем по-смело в посока на развиване и надграждане.

Лечебното заведение завърши 2023 година с позитивен финансов резултат и без отговорности, както просрочени, по този начин и настоящи.

Освен във финансов аспект, през отминалата 2023 година МБАЛ - Девин беляза развиване и в други посоки.

В началото на 2023 година болничното заведение беше утвърдена да прави действия по клинично образование на студенти от професионална направление „ Здравни грижи “ по специалността „ Медицинска сестра “. Този факт е от извънредно значение за нас. Моето мнение е, че всеки участник в системата на опазване на здравето би трябвало да употребява всички налични благоприятни условия за дейности в посока решение най-малко частично на острия проблем с недостига на медицински фрагменти и най-много неналичието на медицински сестри – един проблем, който за нас като болница в далечен и мъчнопроходим район стои с още по огромна тежест и основателно буди паника.

През 2023 година се направи доста и във връзка с финансовата конструкция на нашето лечебно заведение. Със съдействието на Община Девин и донори беше актуализирано напълно Отделението по педиатрия. Болницата се снабди и с нов компютърен томограф, както и друга модерна здравна инсталация за ултразвуковата диагностика. Така че всичко, което е реализирано или финализирано през отминалата година, е достижение за нас и всяко от тях е с огромно значение за болничното заведение.

Увеличава ли се броят на клиничните пътеки, по които лечебното заведение има подписан контракт с НЗОК?

Броят на клиничните пътеки, по които работи МБАЛ - Девин според подписания контракт с НЗОК, не е повишен. Също по този начин обаче не е разгърната оптимално активността по всичките подписани клинични пътеки. Така че има какво още да се направи в посока потребление в оптималната степен на всички налични запаси за да бъдем още по- потребни за популацията от района.

Болницата разполага със модерна инсталация, имате и квалифицирани експерти за работа с нея. Как беше проведена тяхната подготовка?

Да, по този начин е. За наслада успяхме в последните години, посредством най-много на средствата от европейските стратегии, да оборудваме болничното заведение със модерна здравна инсталация, която, както знаем, е от значително значение за качественото диагностициране и лекуване на пациентите.

Последната ни облага през 2023 година е новият компютърен томограф, защото подобен липсваше в нашата болница и се постановяваше пациентите да бъдат превозени до Смолян или Пловдив за този тип проучвания.

По отношение на експертите мога да кажа, че лекарите, работещи с тази инсталация, имат съответната подготовка, както и благоприятни условия за непрестанно рационализиране. Хубавото е, че имаме постъпили трима млади лекари, на които разпореждаме доста очаквания. Медицината, както и доста други сфери, е бързо разрастваща се и продължаващото образование в системата на опазването на здравето е от значително значение. Ето за какво годишно даваме опция на всеки доктор съгласно ползите си да взе участие в следдипломни образования, като разноските за това образование се поемат от лечебното заведение.

Каква политика ще следвате във връзка с осигуреността с фрагменти?

Острата кадрова рецесия в здравната система е един от най-големите проблеми в тази система. Тази рецесия е най-осезаема в периферията на страната и дребните лечебни заведения като нашата. За страдание обаче, казусът с недостига на медицински фрагменти е с многогодишна отминалост и единствено се установи и от ръководещи, и от участници в системата. Сериозни стъпки за решаването му не се подхващат. Смятам, че аргументите за този проблем са ясни и те са съществени – условия на труд и възнаграждение. Разбира се, огромно значение за задълбочаването на този недостиг способства и непрекъснатото нарастване на броя лечебни заведения в страната, включително и лечебни заведения.

И тъкмо тук ми се желае да изразя несъгласието си с някои специалисти и ръководещи, които непрестанно показват позициите си в общественото пространство по повод свръхболничния потенциал. Когато те приказват за този „ свръхболничен потенциал “, незабавно насочват внимание към дребните и, съгласно тях, „ неефективни “ лечебни заведения. Така, съгласно тях, те би трябвало да бъдат преструктурирани и то в медицински центрове.

Тези изразявани мнения от хора, участващи в ръководството на здравеопазната система, са извънредно недалновидни. Най-лесно е да кажем, че там някъде има някои дребни лечебни заведения, които могат да бъдат закрити или преструктурирани административно. Но тези, които настояват това, изключително когато са директно ангажирани в ръководството, би трябвало преди този момент да си дадат сметка, че там някъде, в отдалечения и мъчнопроходим район, живее население, което има същите здравноосигурителни права, каквито има и този, който живее в центъра на огромния град, и сме длъжни да му осигурим правото на налична и качествена болнична здравна помощ. Така че напъните на всички би трябвало да се насочат към дейности и решения, които да доведат до обезпечаване на качествена здравна помощ във всяко кътче на страната, а не да се мисли по какъв начин да се отнеме и дребното, която съществува сега.

Що се отнася до нашата политика по повод осигуреност с фрагменти – както към този момент загатнах, предприехме стъпки болничното заведение да бъде акредитирана за практическо образование на студенти от професионална направление „ Здравни грижи “, както и следдипломно образование на лекари за придобиване на компетентност в две посоки – „ Клинична лаборатория “ и „ Образна диагностика “.

Вярвам, че този факт ще разреши да притеглим млади фрагменти, които да имат опция да организират практическото си образование при нас, като им създадем положителни условия. Освен това, през последните години поставяме старания да мотивираме млади локални фрагменти да стартират работа при нас, като им поемаме разноските по придобиване на мечтаната от тях компетентност.

Така към този момент имаме един построен експерт и още един, който на същото съображение сега организира образование за втора компетентност.

Кои са най-важните задания пред лечебното заведение, над чието решение ще работите с екипа си през новата година?

Най-важните задания пред лечебното заведение са на първо място и преди всичко да продължим да осигуряваме финансова непоклатимост и сигурност, а по този начин също и да продължим политиките за обезпечаване и задържане на фрагментите, като им осигурим положителни условия и възнаграждение на техния труд.

По отношение на заплащането мога да кажа, че още в края на 2022 година успяхме да увеличим възнагражденията на личния състав до равнищата, заложени в КТД в опазването на здравето. Но с цел да задържим и притеглим нови медицински фрагменти, сме наясно, че заплащането на този високоспециализиран труд би трябвало да изпреварва темповете на инфлацията, което на този стадий мъчно може да бъде реализирано. За да се случи всичко това е належащо да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки.

Не е допустимо да се поддържа финансова непоклатимост и сигурност освен това недофинансиране на клиничните пътеки от една страна и от друга – при непрекъснато растящи цени на консумативи и услуги, които използват лечебните заведения, с цел да осъществят медицинския артикул.

Надеждата ни е и в посока на това да бъде повишен размерът на финансирането на лечебни заведения като нашето, което се намира в далечен и мъчнопроходим район. Искрено се надяваме ръководещите да осъзнават смисъла на тези лечебни заведения – и в стопански, и в обществен, и в демографски аспект за районите, в които се намират. Да не забравяме и ролята и смисъла на тези лечебни заведения при изключителни обстановки, каквато беше връхлетялата ни Коронавирус пандемия.

Така че провокациите не престават, само че както е споделил Джошуа Марин, „ Предизвикателствата вършат живота забавен, а превъзмогването им го прави осмислен “. С това желая да завърша и да пожелая на всички здрава, мирна и сполучлива 2024 година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР