Радио Джаз ФМ организира в партньорство с Литературния клуб "Перото"

...
Радио Джаз ФМ организира в партньорство с Литературния клуб "Перото"
Коментари Харесай

Концерт разговор с Кралицата на джаза Лени Вълкова

Радио Джаз ФМ провежда в партньорство с Литературния клуб "Перото " на НДК концерт-разговор с Кралицата на джаза Лени Вълкова през днешния ден, 4 септември, от 19 ч. За нея Борис Ненков споделя: "Лени Вълкова е единствената певица, която, когато чуе един път мелодията, на втория път към този момент изпява песента. "
Солистка на първия професионален джаз оркестър - "Джаз Овчаров ", на "Джазът на оптимистите " и "Джазът на младите ", на сборния оркестър, воден от Борис Симеонов в зала "България ", на оркестъра на Димитър Ганев, концертирала и записвала и с доста други диригенти и сформира, Лени Вълкова е Кралицата на българския джаз.
За да се срещнат с Лени Вълкова, ще дойдат и музиканти, които са се вдъхновявали от нейното изкуство: Ахинора Куманова от идващото потомство джаз вокалисти, легендата Мими Николова, която се е любувала на гения на Лени в зала "България ", Димитър Йосифов, който с наслада си спомня по какъв начин е слушал певицата с "Джаз Овчаров " в дървения цирк на пл. "Св. Неделя ", потомката също на бежанци от Кукуш Йорданка Христова.
Лени Вълкова ще опише за своя живот и за развиването на музикалната ни сцена, в което тя интензивно взе участие. На видеостена ще бъдат показани архивни материали, които връщат в епохата на основаването на професионалните основи на джаза. С внука на Панчо Владигеров и наследник на Александър Владигеров - Константин Владигеров, на пианото Лени Вълкова ще ни възхити още веднъж със своите осъществявания - ще чуем и обичани джаз стандарти, и истински песни, които тя е записвала през годините. Срещата ще бъде излъчена в предаването "Джаз истории " по Джаз ФМ радио, а също по този начин оповестена в обществените мрежи.
Лени Вълкова произлиза от жанр на македонски българи, а след опожаряването на Кукуш фамилията й е измежду първите заселници в столичния регион "Илинден ". През всички класове в учебно заведение тя с възторг взе участие в стратегии, има основни функции в детски оперети, а в локалното читалище "Гоце Делчев-1927 " прави първите си стъпки на огромната сцена. Учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол. В Музикалната академия следва в класа на проф. Иван Попов.
Лени Вълкова пее с оркестри под диригентството на огромни имена на българската музика, измежду които Борис Ненков, Димитър Ганев, Вили Казасян. В репертоара й са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, както и истински песни като "Тихо гасне тая вечер " на Йосиф Цанков, "Роза от моята татковина ", "По цели дни самотна скитам ", "Щом дойде пролетта ". Осъществява доста записи, издадени на плочи. След като по-рано е взела участие в три балетни пантомими в Народния спектакъл, при започване на 50-те се включва в постановки на трагичния състав на читалище "Аура " под режисурата на артиста от Народния Александър Балабанов. В началото на 90-те Вълкова заживява в Лондон, където продължава своята певческа кариера и става член на "Count Basie Society ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР