Радикалният план за връщане на финансовата система на Швейцария 100

...
Радикалният план за връщане на финансовата система на Швейцария 100
Коментари Харесай

Три четвърти от швейцарците гласуваха да не се връща 100 години назад банковата им система

Радикалният проект за връщане на финансовата система на Швейцария 100 години обратно не получи утвърждението на швейцарските гласоподаватели. Според телевизия SRF първичните данни от завършилият в неделя референдум по въпроса демонстрират, че съвсем 74% от участвалите са го отхвърлили. Първите публични данни се чакат към 18 часа българско време.

Инициативата за така наречен суверенни пари бе да се разреши само на националната банка да емитира парични средства и да се забрани на комерсиалните банки да основават посредством кредитиране парична маса в стопанската система.

Почти три четвърти от участвалите гласоподаватели обаче са решили, че рисковете за стопанската система на страната им са надалеч по-големи. Същата рекомендация насочиха националната банка, държавното управление и комерсиалните банки на Швейцария.

" Това би било злополука на всяко едно ниво ", съобщи преди дни Мари Оуенс Томсен, анализатор в Indosuez Wealth Management.

Въпреки че социологическите изследвания посочваха спад на утвърждението на самодейността от 44 на 34 %, вложителите се застраховаха против трагично придвижване на обменния курс на швейцарския франк при положение, че краният резултат е " Да ". Тази седмица S&P Global предизвести, че " в случай че виим ратящ риск за финансирането или в случай че вложителите слагат под въпрос способността на банките да се приспособяват към евентуално нов режим, преходът към система на суверенни пари може да има неотложен резултат върху рейтинга на швейцарския франк ".

" В дълготраен проект въвеждането на система на суверенни пари може да отслаби доходността на швейцарските банки и да сложи под въпрос бъдещето на техния бизнес модел ", допълват от организацията.

Ако референдумът беше завършил с утвърждение, трябваше решението да влезе в Конституцията и до 3 години държавното управление да откри метод да го приложи. Предвиденият модел бе комерсиалните банки да отпускат заеми не с презумпцията, че съвсем всички ще бъдат върнати, а съгласно това с какво действително разполагат - лични, средства от централната банка и заети от финансовите пазари. Ролята на националната банка към този момент няма да е да дефинира равнищата на лихвите, с цел да подтиква или ограничи кредитирането, а ще е да се заеме с дирестно ръководство на паричната маса.

Гражданите щяха да имат изцяло обезпечени от централната банка депозити, които няма да им носят никаква рентабилност, само че могат да ги изтеглят напълно във всеки един миг, в случай че сметнат, че банката им рухва. На процедура това би било банкова система, учредена напълно на наличните запаси. Никоя страна в света не употребява този модел в наши дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР