Радикален нов дизайн на вятърна турбина, който скоро ще бъде

...
Радикален нов дизайн на вятърна турбина, който скоро ще бъде
Коментари Харесай

Нов дизайн на вятърна турбина с „изненадващ обрат“ може да революционизира производството на енергия: „Светът има нужда от тях вчера“

Радикален нов дизайн на вятърна турбина, който скоро ще бъде тестван в Норвегия, има капацитета да преобърне производството на вятърна сила в морето с главата надолу — или най-малко встрани, с извънредно извъртане.

Ако съумеят, „ въртящите се назад въртящи се турбини с отвесна ос “ от норвежкия стартъп World Wide Wind (WWW) биха могли, съгласно компанията, да понижат разноските и двойно генериране на вятърна сила в морето, като разрешава на строителите да усилват размерите на плаващи вятърни турбини.

В по-общ проект подобренията на технологиите за вятърна сила като това могат да оказват помощ за понижаване на зависимостта от мръсни енергийни източници, които основават хващане на топлината газове, които прегряват Земята.

В основата на новия дизайн са три основни концепции.

Едната е, че дизайнът е плаващ, което значи, че няма конструкция, вградена в морското дъно, а вместо това е обвързван към него. Това единствено по себе си не е революционно, само че е потребно. Няколко големи вятърни парка се построяват с плаваща технология. Те могат да бъдат ситуирани в по-дълбоки водни зони, което разрешава достъп до повече вятърни запаси и ги прави по-малко противоречиви за спиране на гледката.

Втора част от новия дизайн е, че лопатките се въртят по отвесна ос, а не водоравен. Това отстранява нормалния тип на „ въртящо се колело “ на вятърните турбини в интерес на ориентировка като извърнат надолу миксер. Това е извънредно, макар че най-малко още една компания изследва плаващ вятър с отвесна ос.

Третата иновация прави дизайна в действителност открояващ се: прибавяне на друга противоположно въртяща се (известна още като назад въртяща се) турбина и перки на същата ос, само че се върти в противоположна посока.

Дизайнът на WWW адресира няколко казуса. Според New Atlas, той слага тежък хардуер с висока поддръжка покрай основата или под водата, което тежка горна турбина с хоризонтална ос не може да направи. Това би трябвало да разреши на устройството да бъде по-високо и лопатките по-големи (при вятърната сила по-голямото е по-добро).

С накланящата се отвесна ос на дизайна и конфигурацията на лопатките, то може да улавя вятър от повече направления и да понижава турбуленцията в неговото пробуждане (друг проблем с турбините с хоризонтална ос). Това разрешава устройствата да бъдат опаковани по-близо едно до друго във вятърна плантация, сподели компанията пред New Atlas.

Не на последно място, заради противоположните въртения на турбините, въртящият миг върху системата (вертикална ос проблем) се обезврежда, до момента в който относителното въртене всъщност се удвоява.

„ В която и посока да духа вятърът, плаващата двойна [вятърна турбина с отвесна ос] пасивно се накланя до най-благоприятен ъгъл и двете турбини започнете да се въртите в противоположни направления, дейно удвоявайки скоростта, с която „ роторът “ се върти в „ статора “, изясни Лоз Блейн от New Atlas.

„ Можете да мислите за това като за метод за удвояване вашето произвеждане на електрическа енергия или като метод да намалите разноските на вашия генератор на половина “, сподели Тронд Лутдал, някогашен основен изпълнителен шеф на WWW, пред New Atlas през 2022 година „ Така че това е по-ниска цена, доста по-мащабируемо е и всяка поддръжка се случва на дъното, а не на стотици фута нагоре във въздуха. “

Тестовият първообраз, за който WWW си партнира със строителя AF Gruppen, е висок 62 фута и има индустриален потенциал от 30 киловата. Въпреки това, New Atlas сподели, че компанията планува мащабиране до 1312 фута височина и 40 мегавата потенциал, или „ съвсем два пъти “ това, което вършат днешните най-големи вятърни турбини.

New Atlas заяви, че е плануван по-голям 1,5-мегаватов първообраз за тестване през 2025 година с вярата 24-мегаватова версия — по-голяма от която и да е сегашна офшорна турбина — да бъде налична в комерсиалната мрежа до 2030 година

„ Представете го! “ изходът заключава. „ Ако тези солидни машини вършат това, което споделят на тенекиена кутия, светът има потребност от тях през вчерашния ден. “

Присъединете се към нашия безвъзмезден бюлетин за седмични актуализации за най-готините нововъведения, подобряващи живота ни и < strong> спасявайки нашата планета .

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР