Радев подкрепи Йотова за създаването на национален културен институт Иван

...
Радев подкрепи Йотова за създаването на национален културен институт Иван
Коментари Харесай

Президентът пред учени в Пловдив: Сънародници в чужбина са по-големи патриоти от нас

Радев поддържа Йотова за основаването на народен културен институт " Иван Вазов "
Време е да спрем да се разделяме на българи в нашата страна и българи зад граница! Много наши сънародници в чужбина са по-големи патриоти от нас.

Това съобщи пред учени в Пловдивския университет президентът Румен Радев, който взе участие в конференцията " Език заветен ".

 Той поддържа напълно концепцията на вицепрезидента Илияна Йотова за основаване на народен културен институт, който да носи името на Иван Вазов. Това би трябвало да стане със закон, с цел да не зависи неговата активност от политическата обстановка у нас.

" Когато хората в друга страна не помнят езика си, те са асимилирани от нея. Говорил съм с наши сънародници зад граница, които се дефинират като българи, само че не знаят езика. Те са изгубени за страната ни ", сподели още президентът. Той е безапелационен, че институциите би трябвало да работят интензивно с децата на българите зад граница, с цел да не не помнят родния си език.

" Тази конференция се организира, когато страната се раздира от несъгласия и пристрастеностите са нежежени. Дебатът за български език обаче e доста значим, защото от него зависи много  оцеляването и развиването ни като нация ", сподели още държавният. Според него в тази остра демографска рецесия битката за всеки българин е значима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР