Работохолиците са готови да работят ден и нощ, за тях

...
Работохолиците са готови да работят ден и нощ, за тях
Коментари Харесай

Умора и отпадналост: Вижте какви са симптомите на бърнаут и как да се справите

Работохолиците са подготвени да работят денонощно, за тях няма празници и почивни дни, а думата „ почивка ” им носи същински смут.

Но мъчно можете да живеете по този начин, тъй като душeвността ви евентуално няма да издържи. Прегарянето на р аботното място се трансформира в един от най-честите проблеми на актуалното общество, изключително измежду тези, които всекидневно се сблъскват с високи равнища на стрес и претоварване.

„ Не може да се пренебрегне, защото може да докара до съществени физически и психически последици “, предизвестява психологът Радмила Бакирова.

Ето шест съществени признака, за които би трябвало да внимавате.

 enlightened Хронична отмалялост и липса на сила

Умората ви може да не изчезва след уикенд или добър сън. Това може да е е непрекъснато възприятие на безсилие , което не изчезва, даже и да си почивате. Може да се почувствате „ кръгла нула “ още сутринта и да се сблъскате с проблеми, които ви стимулират да изпълнявате ежедневните си задания.

„ Трудно е да станете заран , нямате задоволително сили за физически и интелектуални задания, появява се уязвимост, желанието да отложите всичко за по-късно не е просто мързел, това е знак, че тялото ви не може да се оправи с работните задания, които са му поверени ”, споделя Радмила.

 enlightened Загуба на интерес към работата

Един от ясните признаци на бърнаут е възприятието на отчуждение от работата ви. Задачи, които в миналото са носили наслада и задоволство, в този момент наподобяват безсмислени, не провокират никакъв възторг у вас.

„ Появява се отрицателно отношение, неспокойствие, ставате по-безразлични към сътрудниците си и вашите отговорности - или е време да промените работата си , или да посетите експерт, или наложително да си вземете отмора ”, поучава психологът.

 enlightened Спад в продуктивността

Забелязвате, че ви става все по-трудно да се справяте със задания, които преди не са ви били сложни. Концентрацията се утежнява и времето, належащо за осъществяване на естествените задания, се усилва. Това постоянно води до отсрочване и възприятие за виновност за несвършена работа. Има и непродуктивни работни дни, осъществяване на задания „ на автопилот “ и увеличение на броя на грешките.

 enlightened Нарушения на съня

Прегарянето постоянно се свързва с нарушавания на съня.  Поради това мозъкът няма време да се възвърне за една нощ, което води до нараснала отмалялост и стрес.

„ Трудно заспиване, чести събуждания през нощта, възприятие на отмалялост даже след дълъг сън? 

 enlightened Чести физически неразположения

Прегарянето може да се прояви посредством физически признаци.

„ Тялото нормално става психосоматично , като болки в гърба, мигрена, стомашно-чревни разстройства, чести настинки, непрекъснато чувство за напрежение в мускулите “, акцентира психологът.
Чувство на беззащитност и липса на смисъл
Когато човек изпита прегаряне, той стартира да усеща, че работата или животът му нямат смисъл. Това постоянно е съпроводено от възприятие на беззащитност и неспособност да се промени нещо. Все повече и повече мисли за безполезността на личните старания и безнадеждността, а по-късно има липса на цел, загуба на религия в себе си и качествата си.

Ако забележите един или повече от тези признаци, значимо е да вземете ограничения допустимо най-скоро. Това може да е понижаване на работното ви натоварване, смяна на метода ви на живот, може би смяна на специалността ви или търсене на професионална помощ. Основното нещо е да не се пробвате да се справите с това сами и да оставите всичко да върви по своя път, мислейки, че „ всичко ще изчезне от единствено себе си “. Прегарянето изисква внимание и грижа за себе си, с цел да се поддържа дълготрайно здраве и благоденствие.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР