Работодателските организации очакват ръст на средната работна заплата и през

...
Работодателските организации очакват ръст на средната работна заплата и през
Коментари Харесай

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Работодателските организации чакат растеж на междинната работна заплата и през 2019 година Това обяви ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев на брифинг в Министерския съвет, където се организира среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов.

„ Много е значимо разговорът да дава решения за положително развиване на стопанската система, тъй като когато стопанската система е добре, има по-добро възнаграждение за нашите чиновници. През последните две години имаме двуцифрен растеж на междинната работна заплата. Очакваме тази наклонност да се резервира и през идната година – в това се обединихме всички работодателски организации“, сподели Домусчиев.

Това значи, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще порастват доста. Но ще порастват заплатите на експертите, на хората, които желаят да работят, на тези, които имат нужните познания и умения, уточни ръководителят на КРИБ.
 img_0496_1199x800  img_0520_1199x800  img_0521_1199x800  img_0532_1199x800  img_0506 работодатели домусчиев
Продължаваме да считаме, че главният проблем в България за още по-значителен растеж в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за усъвършенстване в просветителната система и в квалификацията на нашите фрагменти. Защото когато имат един добър експерт, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата “, съобщи Домусчиев.

Той уточни, че най-големите опасения на работодателите са митингите в страната, които блокират основни пътища.

Очакваме двуцифрен растеж на междинната работна заплата следващата година с 12-15%, удостовери ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че 78% от работещите са в частния бранш. „ Добрите вести в бюджета за нарастването на приходите касаят 1/6 от работещите българи. От тази позиция подчертах, че двуцифреният растеж на междинната работна заплата – 12-15% за идната година по наши планове, би трябвало да даде отговор на два въпроса – до каква степен заслужено разпределяме спомагателния напредък на Брутният вътрешен продукт, който чакаме идната година, и по какъв начин реагираме на растящите цени на съществени артикули и услуги“, сподели Димитров.

Вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че значителните въпроси не би трябвало да се разясняват единствено от политическите партии, а във формат тристранно съдействие.

„ По тази причина по покана на премира Борисов през днешния ден се състоя среща, на която бяха разисквани всички социално-икономически въпроси – приходите в обществения и частния бранш, ограниченията, които би трябвало да предприеме страната, с цел да подсигурява на бизнеса работна мощ, тематики в областта на енергетиката, които останаха недоразвити и ще има среща и другата седмица “, уточни Дончев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР