Работодателите предпочитат студенти по икономика, завършили Икономическия университет - Варна

...
Работодателите предпочитат студенти по икономика, завършили Икономическия университет - Варна
Коментари Харесай

Бизнесът предпочита студенти по икономика, завършили във Варна

Работодателите избират студенти по стопанска система, приключили Икономическия университет - Варна вместо да вземем за пример такива, получили тапия от УНСС, СУ или Стопанската академия в Свищов. Студентите пък показват тази компетентност като най-престижна в Софийския университет. Тези и други любопитни трендове демонстрира последният рейтинг на университетите у нас, отбелязва вестник СЕГА.

По същия метод математиката е най-престижна измежду студенти и работодатели, в случай че се учи в СУ, само че младежите са по-удоволетворени от образователния развой по това направление в Русенския университет.

Икономика

Икономиката е посочена от студентите като най-престижна в СУ, а от работодателите - в Икономическия у-т във Варна, като и двете групи считат, че с минимален авторитет е Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " (под 1%). То обаче се оказва водач по знака задоволеност от избора - 90% от младежите, приключили стопанска система там, споделят, че отново биха повторили избора си. В УНСС този % е по средата - към 69%. Най-доволни от образователния развой по това направление пък са студентите, които го учат в Американския университет - 9 т. и Стопанската академия в Свищов - 8.9 т. При УНСС този индикатор е с 6.6 т.

Математика

В направление математика по индикаторите " авторитет измежду студентите " и " авторитет измежду работодателите " водач е СУ надлежно с 38% и 76%, а на дъното на тази ранглиста са надлежно Шуменският университет (0%) и Русенският университет (3.7%). Университетът обаче е много надолу в стълбицата във връзка с знака " задоволеност от образователния развой ", по който " последните стават първи " - оценката на студентите по математика във връзка с образованието в Русенския у-т е 8.7 от 10 точки, до момента в който на СУ - едвам 5 т. По индикатора " удоволетвореност от избора " пък на първо време излиза Шуменския у-т с 96% студенти, декларирали, че отново биха избрали математика в този вуз, против едвам 59% младежи, които още веднъж биха записали това направление в СУ.

Медицина

Най-престижно да се учи медицина несъмнено е в МУ-София - 43% авторитет измежду студентите и 68% авторитет измежду работодателите, като на дъното на тази ранглиста е Тракийския у-т в Стара Загора. Когато става дума за задоволеност от образователния развой обаче МУ-София слиза на дъното с 5.7 т. от 10 т., до момента в който преди всичко се изкачва МУ-Плевен с 9.5, следван от Тракийския у-т - със 7.5 точки. Двете висши учебни заведения оглавяват класацията и по индикатора " задоволеност от избора " - надлежно с 97% и 82% от студентите, декларирали, че отново биха избрали медицина в съответните вузове, до момента в който в МУ-София единствено 67% от младежите са удостоверили това.

Педагогика

Педагогиката е посочена за най-престижна в СУ както от студентите (27%), по този начин и от работодателите (62%). Най-удоволетворени от образователния развой са обаче студентите по педагогика в Бургаския свободен университет - 9.2 точки, следван от Шуменския у-т (8.7 т.) и Великотърновския у-т (8.2 т.), до момента в който СУ остава на предпоследно място с 6.9 т. Също по този начин цели 90% от студентите, приключили педагогика в Бургаския свободен университет споделят, че отново биха избрали същата компетентност в същия вуз, до момента в който в СУ този % е едвам 63%.

Най-голяма ексклузивност

Показателят " ексклузивност " демонстрира броя на преподавателите на главен трудов контракт, които работят само в съответното висше учебно заведение. Колкото по-висок е той, за толкоз по-качествено се счита предлаганото обучение. По него първото място си поделят Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Ст. Раковски " и Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг със 100% ексклузивност на преподавателския състав, следвани от Националния боен университет " Васил Левски " (99.4%), МУ-Варна (99.3%), Стопанската академия в Свищов (99%) и Шуменския у-т (99%). Най-назад в тази ранглиста са Колежът по туризъм в Благоевград - едвам 60% ексклузивност, Висшето учебно заведение по телекомуникации - 76% и Варненския свободен университет, където 78% от преподавателите са главен трудов контракт само в този вуз.

Най-много дипломирани студенти

Както е известно, не всички студенти приключват започнатото висше обучение. Рейтингът демонстрира, че най-вече дипломирани студенти - над 90% - има в направленията военно дело, медицина, фармация, здравни грижи и педагогика, а минимум в театрално и кино изкуство (51%), горско стопанство, отглеждане на животни, изследване и рандеман на потребни изкопаеми и спорт. Любопитно е и, че едвам 60% от студентите по математика се дипломират.

Най-много взаимни стратегии с непознати вузове

Общо 104 са взаимните стратегии на наши университети с задгранични вузове. Най-много са те в региона на стопанската система - 17 на брой, следват направленията администрация и ръководство - с 11 взаимни стратегии, туризъм - 10 стратегии, информационна и компютърна техника - 7, лингвистика - 7, общо инженерство и информатика - по 6 и така нататък Най-много взаимни стратегии с задгранични университети имат СУ и ТУ-София - по 10 броя, Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна - 8, Нов български университет - 6 и така нататък Що се отнася до каузи на студентите, които се образоват в взаимни стратегии, то най-голям е той в региона на превоза (42%), туризма (10%) и химичните технологии - близо 9%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР