Работодателите нямат правото да следят служебните имейли на работниците си,

...
Работодателите нямат правото да следят служебните имейли на работниците си,
Коментари Харесай

ЕСПЧ: Работодателите не могат да следят служебните имейли на служителите си

Работодателите нямат правото да наблюдават служебните имейли на служащите си, в случай че служащите авансово и категорично не бъдат известени за това.

С това решение излезе Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Следователно всички страни, които членуват в Съвета на Европа, би трябвало да приложат това решение като законова процедура. Припомняме, в Съвета на Европа членуват общо 47 страни, сред които са и всичките 28 страни членки на Европейски Съюз.

Към момента някои страни, членуващи в Съвета на Европа, разрешават на бизнеса да следи изкъсо работната си ръка - в някои страни работодателите имат правото да четат електронната поща на чиновниците си.

Българска национална телевизия споделя за случай от 2007 година, когато румънецът Богдан Михай е бил уволнен от службата си, защото употребявал служебния си профил за персонална връзка с годеницата си в чат приложение. След като бил уволнен програмистът завежда дело в румънски съд. Тогава румънецът пледира, че му е нарушено персоналното пространство.

Съобщенията съдържали информация за здравето и половия живот на уволнения и годеницата му. Подобна информация може да бъде възприета и като персонални данни. Въпреки това обаче съдът отсъжда в интерес на работодателя.

Позовавайки се на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, румънецът се обръща към Европейски съд по правата на човека.

Първото присъждане по случая било предходната година. Тогава Съдът в Страсбург взема решение, че персоналното пространство на служителя в действителност е накърнено. Въпреки това обаче работодателите имали правото да наблюдават връзките на чиновниците си, които били осъществени с корпоративни средства.

Решението на Европейски съд по правата на човека от през вчерашния ден обаче е друго - Съдът ревизира миналогодишното си решение и показва, че работодателите нямат право да наблюдават връзките на чиновниците си. Разговорите на чиновниците на дадена компания се възприемат като персонално пространство и могат да съдържат персонални данни.

Решението на Европейски съд по правата на човека е и извънредно настоящо предвид на дебатите, провокирани от все по-размитите граници сред персоналния и професионален живот.

Румъния няма да изплаща обезщетение на уволения жител. Държавата би трябвало да покрие единствено разноските по делото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР