Работодателите да предоставят пълна информация за всички доходи от трудови

...
Работодателите да предоставят пълна информация за всички доходи от трудови
Коментари Харесай

Предлагат промени в данъците върху доходите ни, които засягат всички българи

Работодателите да дават цялостна информация за всички приходи от трудови правни отношения , които са освободени от облагане, плануват промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, качени за публично разискване.

Липсата на информация за част от приходите ще сътвори предпоставки за неравнопоставеност сред лицата при определянето на разполагаемия им приход по отношение на бъдещото им подкрепяне, за задачите на което се събира тази информация в Национална агенция за приходите, изясняват вносителите на измененията от Министерство на финансите.

Според тях в практиката постоянно се установяват случаи на отклоняване от данъчно облагане посредством погашение на част от възнаграждението под формата на " необлагаем приход “  (напр. под формата на командировъчни пари), а в други неправилно даден приход се третира като необлагаем, тъй като е " разход “ за платеца.

Информацията за приходите от наем , която се събира сега със информация за даване на информация за изплатените през годината приходи и удържаните налог и наложителни осигурителни вноски, ще се събира само с декларацията по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ, планува още законопроектът.

Със законопроекта се предлага разширение обсега на определението " трудови правни отношения “, като към тях се причислят и тези, при които няма подписан трудов контракт.

Предложението е по отношение на " прикриването “ на трудови правни отношения под формата на цивилен контракти , с които се укрива действителният размер на облагаемия и осигурителния приход, като импортираните в бюджета налог и осигурителни вноски са в по-нисък размер. В практиката доста постоянно правни отношения, които имат всички характерности на трудовите, се прикриват като с лицата се подписват цивилен контракти.

По този метод се употребяват нормативно приети разноски при образуването на облагаемия приход, а също се внасят наложителни осигурителни вноски в по-нисък размер. Съдебната процедура не позволява органите по приходите да квалифицират един контракт като трудов, даже да са налице всички характерности за това, което води до анулация на актове, показват от финансовото министерство.

Промените би трябвало да влязат в действие от 1 януари 2024 година, написа.

Предлага се и освобождение от облагане на приходите от предаване на боклуци на вторични първични материали.  В момента приходите на такива физически лица   се таксуват с финален налог, удържан при източника от платеца на приходите.

Данъчното облагане беше въведено от 1 януари 2012 г.  като мярка за по-ефективен надзор върху активността, обвързвана със събирането на боклуци. През последните няколко години настъпиха основни промени в екологичната политика на Европейския съюз и постигането на екологичните цели, изисква въвеждането на нови стопански и финансови ограничения и принадлежности, като по едно и също време с това би трябвало да бъдат отстранени всички бариери, които биха били спънка за постигането на задачите.

Друга смяна ще подтиква потребителите да изискват издаването на фискален или систематичен бон. Затова се предлага данъчно облекчение за приспадане от общата годишна данъчна основа на 0,5 на 100 от платения налог върху добавената стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискални и систематични бонове, регистрирани в Националната организация за приходите.

Целта е да се да се реализира по-висока степен на изсветляване на някои браншове, както и да се увеличи събираемостта на приходите.

Проектът предлага основаване на указател към Изпълнителната организация по горите, в който ще се вписват изкупуващите диворастящи лечебни растения, гъби, включително трюфели, плодове и други Вписването в регистъра ще е изискване за осъществяване на активността. Така съответните административни органи ще могат да разпознават лицата, които изкупуват съответните артикули и ще получат опция да реализират подобаващ, в това число данъчен надзор, върху активността им.

За да се записват те би трябвало да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон и да не са в процедура по разпродажба, да не са оповестени в неплатежоспособност и да не са лишени от правото да упражняват комерсиална активност, т.е. условия, чието неявяване е изискване за естествена комерсиална активност.

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага да не подлежат на наложително осъществяване трудовото заплащане, компенсацията по трудово правно отношение, всяко друго заплащане за труд, пенсията или стипендията - в общ размер до минималната работна заплата месечно. За приходи от трудово заплащане наложително осъществяване не се насочва и за петдесет на 100 от разликата сред междинната брутна месечна работна заплата, избрана общо за икономическите действия за предишно тримесечие, за което са оповестени публични данни на Националния статистически институт, и минималната работна заплата. “, написа още в плана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР