Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката

...
Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката
Коментари Харесай

Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, само че обработката на документите се бави

 

Летният сезон е пред неуспех, предизвестяват хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на рецесията с неналичието на служащи и личен състав за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за идния сезон се търсят 27 хиляди служащи. Междувременно посолствата в трети страни отвън Европейски Съюз, откъдето се чака работна ръка, са спрели да одобряват документи за култивиране и издаване на визи, оповестява БНР Бургас.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди служащи от Узбекистан . За трета поредна година се търсят служащи от азиатската страна, тъй като те имат професионална подготовка и приказват съветски, което улеснява връзката с тях. Тази година има 30% повишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с утвърдените визи са доста малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни отвън Европейски Съюз, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други страни отвън Европейски Съюз са спрени, удостовери юрист Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция " Миграция " процесът е дълъг и има веселба. Тази година има изключително завишаване на искащите да работят в България, прецизира той. На туристическия пазар в Бургас навлизат към този момент и служащи от Турция и Киргизстан, добавя Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съзнателни, доста работливи, разяснява той пред БНР. " Бариерата с езика съвсем я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език. "

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за " безспорен неуспех " на началото на сезона и дефинира ситуацията като " доста сериозно ".

Кризата с фрагментите за туристическия сезон е доста огромна , твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който чака служащи от Бангладеш и Киргизстан.

" Просто няма хора. Имаме доста потребност от служащи. Аз съм декларирал 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия. ", споделя Веселин Налбантов. 

На фона на опасността за неуспех на сезона Налбантов насочва упреци към " тази мижава администрация в България, администрация " и приканва министъра на туризма Евтим Милошев мигновено " да хване бика за рогата ".

За да се реши казусът с обезпечаването на служащи от трети страни отвън Европейски Съюз съгласно юрист Пламен Дотов следва да се подхващат незабавно ограничения " всичко да стане в електронен тип и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва ".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция " Миграция ", акцентира той.

Ако до момента си мислихме, че единствено зимата може да ни изненада, то е тъй като не подозираме какви изненади може да ни сервира летният сезон.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР