Работодател от Англия удиви населението на доспатското село Бръщен, след

...
Работодател от Англия удиви населението на доспатското село Бръщен, след
Коментари Харесай

Работодател от Англия дойде за пищна сватба в родопско село

Работодател от Англия удиви популацията на доспатското село Бръщен, откакто дойде особено за сватбата на дъщерята на своя управител Шукри Чолаков. Бизнесменът Тим Чембърс тропна българско хоро дружно с 800 души от селото в ученическия стол.

В Бръщен съвсем няма семейство, от което да не работи човек за Чембърс. Във фермата му покрай град Мейдстоун, Югоизточна Англия, на повърхност от 4000 декара се създават малини, къпини и червенолистно цвекло рубарб.

52-годишният англичанин дава работа на Острова на рекордната цифра от 350 души от Бръщен. И с помощта на това селото се счита за най-богатото сега в целия регион, именуван Чеч, в който са към 60 български и гръцки села в близост.

Преди 16 години Бръщен с близо 1000 поданици е както другите села в близост - западнало и с голям брой безработни, откакто се закриват при започване на демокрацията цеховете и се срутват с годините изкупните цени на тютюна. Бръщенци първо хукват на гурбет към Гърция, с цел да се избавят от глада. Съдбата на цялото село се трансформира с фермата на англичанина. Главният му управител Салих Ходжов е от Бръщен. Той попада във фермата на англичанина на студентска бригада през 2001 година Тогава тя е едвам с 35 индивида личен състав. Ходжов печели доверието на англичанина и с разгръщане на работата притегля от ден на ден съселяни да работят във фермата.

За първи път предприемачът идва в доспатското село преди 11 години. Казва, че самичък вижда смяната в Бръщен към по положително - по-хубави къщи и по-хубави пътища, само че не счита, че се дължи на него, а на хората, тъй като са работливи и са щели да имат триумф на всички места в Европа.

Общо служащите му сега наброяват 1200, като 1000 от тях са българи, а останалите са румънци. Чембърс хвали бръщенци, че са доста почтени, доста работливи, лоялни и етични към работодателите и между тях.

тагове шеф англия родопско село женитба  Салих Ходжов Салих Ходжов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР