Работното съвещание Теория на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение“

...
Работното съвещание Теория на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение“
Коментари Харесай

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ започва работното съвещание „Теория на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение“

Работното заседание „ Теория на солитоните, нелинейна динамичност и машинно образование “ събира над 60 участника във Варненски свободен университет в интервала 12-17 август 2023 година Една от задачите на работното заседание е да запознае участниците в него с две от главните тематики на научния конгрес, а точно със свойствата и държанието на солитоните и методите за тяхното приемане, както и с приложения на хрумвания от теоретичната и пробната физика в основаване на математически по-обосновани способи за машинно образование. Чрез отчети и разисквания студенти, млади учени и водещи откриватели от България, Франция, Германия, Ирландия, Румъния, Швейцария и Англия ще показват достиженията си в тези и други области.

Теорията на солитоните и техните приложения в раздели на физиката като нелинейната оптика, физика на плазмата, хидродинамиката и други породи преди към 50 години като нова област в математичната физика. Развити са ефикасни математически способи, позволяващи да се решат тъкмо цели класове нелинейни частни диференциални уравнения, които разказват значими процеси в гореспоменатите физически феномени. В процеса на своето развиване теорията на солитоните подтиква появяването на нови раздели и в математиката и по-специално в теорията на алгебрите на Ли, теорията на аналитичните функционалности и други Става дума за теорията на градуираните безкрайномерни алгебри, известни понастоящем като алгебри на Кац-Муди, нови подходи към решаването на задания на Риман-Хилберт. Самите солитони могат да се опишат като устойчиви нелинейни талази. Техните свойства на практика не зависят от физическия темперамент на средата, в която се популяризират: плазма, флуиди, нелинейна оптична среда. При взаимоотношение два солитона могат мощно да се деформират, само че след взаимоотношението още веднъж възвръщат своята форма и скорост.

От своя страна машинното образование (МО), със своите способи, служи за официална основа на изкуственият разсъдък и се явява най-бурно разрастващата област от науката в последното десетилетие. В рамките на съвещанието ще бъдат показани нови хрумвания за развития както на дискриминативните, по този начин и на генеративните модели на МО, употребяващи типичен и графови изкуствени невронни мрежи. От необикновен интерес във форума са придобилите огромна известност архитектури от вида " трансформатор ". В рамките на специфична сесия ще бъдат показани решения на уравнения от общата доктрина на относителността чрез невронни мрежи с вложени закони от механиката.

Работното заседание е проведено в присъствена и отдалечена форма на присъединяване от Институт за модерни физически проучвания и Варненски свободен университет, подкрепено от Фонд „ Научни проучвания “ към Министерството на образованието и науката на Република България, чрез процедура за поддръжка на интернационалните научни конгреси, провеждани в Република България по контракт КП-06-МНФ/7 от 23.05.2023 година

Спонсори на събитието са " Мениджмънт Файненшъл Груп " АД и " Квантерал " ООД. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР