Работниците в Обединеното кралство може да се сблъскат с по-ниско

...
Работниците в Обединеното кралство може да се сблъскат с по-ниско
Коментари Харесай

Британците са предупредени за спад в ръста на заплатите

Работниците в Обединеното кралство може да се сблъскат с по-ниско нарастване на заплатите през тази година, защото работодателите обмислят да понижат нарастванията на възнагражденията на фона на продължаващите стопански проблеми, съгласно скорошен отчет на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD)

В отчета се показва, че спадът в растежа на заплатите идва в миг, когато доста работодатели в Обединеното кралство понижават проектите си за наемане на чиновници заради забавянето на растежа.   

Средното предстоящо бъдещо нарастване на заплатите в Обединеното кралство се намали до 4 % през последното тримесечие на 2023 година, откакто известно време се задържаше на равнище от 5 %, отбелязвайки първия спад от началото на пандемията от Ковида-19. Средното предстоящо нарастване в частния бранш сподели същия предстоящ спад - от 5% на 4%, до момента в който предстоящото понижение в обществения бранш беше по-стръмно - от 5% на 3%.   

" Това се усеща като основен миг на пазара на труда в Обединеното кралство ", съобщи старши икономистът на CIPD по въпросите на пазара на труда Джон Бойс. " Разликата в упованията за заплатите в обществения и частния бранш още веднъж се усилва в миг на възходящ напън върху публичните услуги ", означи той.

По-ниското нарастване на заплатите ще нанесе удар върху покупателната дарба на британците и ще понижи разполагаемия приход в миг, когато разноските за живот нарастват, което ще накара мнозина да преразгледат бюджетите и разноските си, предизвестиха специалисти.  

" Станахме очевидци на нескончаем интервал на висок растеж на заплатите в отговор на свития пазар на труда и на висока инфлация, която покачва разноските за живот. Ръстът на заплатите оказа помощ на обособените хора, само че остави работодателите с по-високи разноски за заплати, които би трябвало да покрият ", изясни Бойс.  

В изследването, извършено през предишния месец, участваха над 2000 работодатели. Около една трета от работодателите възнамеряват да усилят броя на чиновниците си през идващите три месеца, до момента в който 10% плануват съкращения.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР