Работниците на пристанищата в Швеция заплашват да блокират доставките на

...
Работниците на пристанищата в Швеция заплашват да блокират доставките на
Коментари Харесай

От утре автомобилите на Tesla може да останат без достъп до петия най-важен пазар в Европа

Работниците на пристанищата в Швеция заплашват да блокират доставките на нови електрически коли Tesla посредством всеобща стачка, оповестяват международните организации. Това е най-сериозния трудов спор, пред който компанията на Илон Мъск се е изправяла в Европа.

Шведският съюз на транспортните служащи, който съставлява 57 000 чиновници в транспортната промишленост, заплашва с обсада, която по проект би трябвало да стартира на 7 ноември.

Ако техният проектът бъде сбъднат, на следващия ден " нито една Tesla няма да може да влезе в Швеция ", съобщи ръководителят на синдиката Томи Урит, представен от Wired.
 Снимка 629358
Източник:

Електромобилите на Tesla се доставят в Швеция през четири пристанища - Малмьо, Гьотеборг, Трелеборг и Сьодертеле.

Служителите на пристанището не работят непосредствено за компанията за електрически автомобили. Членовете на синдиката обаче заплашват с блокадата в поддръжка на работeщите в шведските сервизи на Tesla, които стачкуват от седмица. Те напуснаха работа в символ на митинг против отхвърли на компанията да подпише групов контракт със синдиката, който ги съставлява - IF Metall.
 Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това
Tesla изтри $100 милиарда пазарна капитализация за един ден и Мъск има пръст в това

Някои издания нарекоха обстановката мини-катастрофа

В Швеция груповите контракти контролират връзките сред работодатели и техните чиновници, в това число условия на възнаграждение, пенсии, условия на труд и други придобивки. Не е наложително една компания да подпише групов трудов контракт, само че към 90 на 100 от шведските чиновници са обхванати от тези договорености.
 Европейски Съюз дава €134 милиона на Tesla. Част от парите ще дойдат в България
Европейски Съюз дава €134 милиона на Tesla. Част от парите ще дойдат в България

Парите са за основаване на 6458 зарядни станции на 613 местоположения в 16 страни

Работниците в седемте шведски сервиза, обслужващи електрически автомобили на Tesla, печелят по-малко и нямат същите пенсии и осигуровки като другите механици в промишлеността, настояват синдикалистите.

Швеция е петият по величина пазар на Tesla в Европа тази година с 16 309 нови автомобила, регистрирани през първите девет месеца, съгласно данни на Bloomberg. Скандинавската страна не е единствената страна, която упреква компанията в нарушение на трудовите закони и конвенции.

Работниците на Tesla в Съединени американски щати направиха няколко несполучливи опита да се обединят. През април Националният съвет по трудови връзки на Съединени американски щати постанови, че компанията е нарушила локалното трудово законодателство, като е споделила на чиновниците да не разискват възнаграждение и други условия на труд.

Синдикатът IG Metall в Германия също изрази угриженост за сигурността и несъразмерната работа в единствената европейска Gigafactory на автомобилния производител, покрай Берлин.
 Ердоган предложи на Мъск да построи цех на Tesla в Турция
Ердоган предложи на Мъск да построи цех на Tesla в Турция

Срещата се е състояла в Ню Йорк
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР