Работната сила в България намалява ежегодно с 40-60 хиляди души,

...
Работната сила в България намалява ежегодно с 40-60 хиляди души,
Коментари Харесай

Работещите у нас се топят с 40-60 хиляди души годишно

Работната мощ в България понижава годишно с 40-60 хиляди души, а популацията в трудоспособна възраст е към 64% цялото население на страната. Това сподели доктор Томчо Томов, шеф на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК), който показа през днешния ден на конференция главните заключения от план, изпълняван от БСК. Проектът по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " изследва въпросите на структурата и застаряването на работната мощ у нас.

По думите на Томов, представен от Българска телеграфна агенция, следи се повишаване на икономическата интензивност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст, като интензивността на тази група е доста по-висока от тази при другите групи. Хората над 55-60 години демонстрират от ден на ден интерес към опцията да продължат да работят, сподели Томов. Данните сочат, че заетите все още над 55 години са 702 500 души, или 23% от работната мощ, а прогнозите са, че към 2035 година те ще доближат и надвишат 36%.

Експертът разяснява, че това е картина на застаряване на работната мощ и тя демонстрира нуждата да се реализират ограничения, свързани с адаптирането към измененията, рационализиране на уменията и насърчаване на работна среда, която да дава отговор на потребностите на хора на тази възраст.

Според специалистите работили по плана, България следва демографските трендове в Европа, само че е на първите места по темпове на загуба на население и по темпове на застаряване на работната мощ. Високата обща и преждевременна смъртност, по която сме на водещо място в Европа, дългогодишната външна миграция и намаляването на стопански дейните хора и раждаемостта, ни слагат в много неизгодна обстановка.

Изследванията по плана установяват, че забележителна част от хората в трудоспособна възраст над 40 години са с хронични болести - 22% са с артериална хипертония, 10% са с белодробни заболявания, а с диабет са 8%. Проблемите на тези хора са доста съществени и работните места би трябвало да се приспособяват по този начин, че да обезпечат по-дълъг трудов живот за страдащите от разнообразни болести. " Политиките по здравословен и нескончаем живот би трябвало да касаят всеки стадий от възрастовия цикъл ", съобщи Томов.

По думите му, България разполага с четири лични демографски ресурса, а точно: работещите дами, хора в трудоспособна възраст, които са отвън пазара на труда (хронично заболели, хора с увреждания, неработещи и неучещи млади, маргинализирани групи), трудоспособните в предпенсионна и пенсионна възраст които се развивати сънародниците ни, живеещи в чужбина.
 Видинският цех, който търси над 100 нови чиновници с 1000+ лв. заплата
Видинският цех, който търси над 100 нови чиновници с 1000+ лв. заплата

Инвестицията в " Технически съставни елементи - България " ЕООД досега надвишава 6 милиона лв.

Изследване по плана установи, че служащите и чиновниците на възраст 18-26 години са към 11% от работната мощ, тези на възраст 27-39 години са към 27%, работещите на възраст 40-54 години съставляват към 40% от работната мощ, а тези на възраст 55-65 и повече години, съставляват 23% от работната мощ.

Анализът установи и нужда от осъвременяване на трудовото законодателство, в посока по-голяма еластичност при наемане на чиновници, опция за по-гъвкаво работно време, използване на политики по образование и подготовка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР