Работна среща в БСК обсъди текущата ситуация с електронната трудова

...
Работна среща в БСК обсъди текущата ситуация с електронната трудова
Коментари Харесай

Текат дискусии за електронна трудова книжка


Работна среща в БСК разиска настоящата обстановка с електронната трудова брошура
(снимка: БСК)

Усилията на разнообразни организации по основаване на електронна трудова брошура следва да се обединят, настояха участниците в работна среща на Българската стопанска камара, Фондация „ Право и Интернет ” (ФПИ) и Българска конфедерация по претовареност (БКЗ).

Още през 2014 година БСК предложи електронна трудова брошура да замести хартиената. Целта е да бъдат минимизирани отрицателните последствия за работещите при загуба и заличаване на трудовата брошура или липса на печати и подписи, да се увеличи контролът и да се понижат трудово-осигурителните измами.

Чрез електронизиране на трудовата брошура ще се обезпечи достъп до вписаната в нея информация в действително време и ще бъде понижена административната тежест за работодателите (отпадане на нуждата от връчване на съобщение по член 62, алинея 5 от КТ на служащия или служителя, издаване на УП 2 и УП 3).
още по тематиката
Не на последно място, информацията ще се структурира в народен обсег и това ще разреши тя да бъде употребена при осъществяване на политики на пазара на труда.

Преди малко повече от година БСК реагира остро против показания за обществено разискване план на нова Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж. „ Удовлетворени сме, че в последна сметка предлагането за нова хартиена трудова брошура не се възприе, тъй като това с нищо не би улеснило нито работодателите, нито за работещите. Смятам, че с малко старания и средства, само че с добра съгласуваност сред институциите можем да реализираме тази цифровизация ”, сподели Мария Минчева, шеф на Правната дирекция в БСК.

Според проф. доктор Георги Димитров, ръководител на ФПИ, е належащо създаване на напълно нова осведомителна система, която да не бъде просто указател, а да ръководи нова база данни и да се реализира една комплекса електронна услуга, в която е планувана опция за разнообразни типове достъп. „ Концепцията за новата система би трябвало да е ясна и изчистена и да има единодушието на всички страни ”, добави той.

През последните няколко месеца екипи на БСК, взаимно с Българската асоциация за ръководство на хора (член на БСК) стартираха взаимна работа по актуализиране на предлагането на преход от хартиена към електронна трудова брошура.

За да се осъществя предлагането за електронна трудова брошура, са нужни и редица нормативни промени, които следва да бъдат препоръчани в пакет. Напредъкът по цялостната идея и предложенията ще бъдат систематизирани и показани пред МТСП.

След завършване на концепцията за прекосяване към „ електронна трудова брошура ”, следва разискването й с членове на Камарата, както и със синдикалните организации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР