Работна среща с училищните директори организира днес Регионалното управление на

...
Работна среща с училищните директори организира днес Регионалното управление на
Коментари Харесай

Променят броя на паралелките за прием в гимназиите след 7 клас

Работна среща с учебните шефове провежда през днешния ден Регионалното ръководство на образованието В Пловдив по отношение на държавния план-прием в 8 клас за образователната 2023/2024 година и спомагателния банкет в 11 клас. 

Заседанието, на което ще бъдат показани разпоредбите за обмисляне и предложенията за банкет в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, междинни и обединени учебни заведения, ще се организира в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев " в Пловдив.  

Според инструкциите на МОН държавният план-прием би трябвало да е съгласуван със поръчките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат насочени и насочвани към специалности от профили и специалности, които ще им разрешат дейно да се осъществят на пазара на труда. 

И тази година МОН продължава политиката за понижаване на профилираните паралелки с банкет след 7 клас за сметка на увеличение на професионалните. Само езиковите гимназии ще оферират профилирано чуждоезиково образование, СУ-тата са ориентирани напълно към STEM – просвета, технологии, инженерство, математика. 

Максималният брой на паралелките за Пловдивска област, избран от МОН, е 236. Изискването е 62,15 на 100 да са професионални паралелки, а 56.40%  – със STEM устременост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР