Работна група, в която участват представители на Министерството на труда

...
Работна група, в която участват представители на Министерството на труда
Коментари Харесай

Министър Гьоков обясни за пенсиите след 1 юли

Работна група, в която вземат участие представители на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и на Националния застрахователен институт, прави калкулации за разновидности за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2022 година. Разглеждат се разнообразни благоприятни условия, като задачата е да се откри такова решение, че след 1 юли общите заплащания към всички пенсионери да не понижават след отпадането на така наречен коронавирус добавки, а даже и да станат по-високи. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на съвещанието на парламентарната обществена комисия.

При повишаване на цени и инфлация не е обикновено хората да изгубят част от това, което получават, сподели министърът. 

„ Ще се стремим това да се осъществя, нека и бюджетът да го позволи, тъй като в началото имах доста сериозен оптимизъм нарастването да се случи, с бежанската рецесия към този момент не съм толкоз убеден, само че ще упорствам за това “, съобщи Гьоков.

Единият от разновидностите е да има преизчисляване на пенсиите посредством увеличение на тежестта на година застрахователен стаж, като концепцията е да стигне 1.5.  Вторият е посредством преизчисляване с по-нов междинен застрахователен приход, както и композиция сред увеличение на тежестта и преизчисляване с по-актуален застрахователен приход. 

Действащото швейцарско предписание допуска нарастване на пенсиите с 6, 1 на 100 от 1 юли. Според правилото пенсиите се усилват с %, еднакъв на сбора от 50 % от повишаването на осигурителния приход  и 50 % от показателя на потребителските цени през миналата година. Възможно е да има смяна в съотношенията, която да подсигурява по-високо нарастване на пенсиите. 

Вариант е да се усилят всички пенсии с един и същи %, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии, сподели Георги Гьоков.

Попитан ще има ли и нарастване на минималната заплата, Гьоков сподели, че от обединението се стремят тя да стане към 50 % от междинната, което е заложено и в европейската инструкция за минималните заплати. В съдружното съглашение също има подобен запис, напомни общественият министър.

Изчисленията на синдикатите сочат, че минималното заплащане би трябвало да бъде най-малко 760 лв. от 1 юли, с цел да се извърши това условие. В съдружното съглашение също има подобен запис, напомни той.

Правителството обмисля пакет за обезщетения за хората поради това, че приходите им се стопяват, цените на енергоносителите се подвигат, сподели Гьоков. Обмислят се разнообразни разновидности като се мине през понижаване на Данък добавена стойност и се стигне до непосредствено подкрепяне. В съдружен формат ще се взема решение кое е най-хубавото решение за подкрепяне, тъй като има отзиви, че намаляването на Данък добавена стойност може да не се отрази на крайните цени за потребителите, а да остане в търговците, директното подкрепяне също има дефекти, въпрос на извънредно решение е, добави министърът.

Ковид добавките към пенсиите - 60 лв. - ще се изплащат до края на юни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР