Работна група ще изнесе доклад с проверките за повишението на

...
Работна група ще изнесе доклад с проверките за повишението на
Коментари Харесай

Станислав Тодоров: След мораториума цените на тока за бита вероятно няма да се променят

Работна група ще изнесе отчет с инспекциите за покачването на цените, а резултатът ще покаже дали предходните управления на „ Булгаргаз “ и енергийният регулатор са търгували с вътрешна информация преди покупко-продажбите за ток и газ. Съмнението е, че е имало телефонни диалози преди покупко-продажбите, дали е имало търговия с вътрешна информация. Това сподели ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

По думите му с резултатите от инспекциите ще бъде осведомена и прокуратурата.

Тодоров уточни, че цената на газа при нас се контролира и КЕВР ревизира всеки месец основанията, на които „ Булгаргаз “ желае да промени цената, уточни Станислав Тодоров. По думите му в случай че настояването за 40% нарастване е обосновано, то може да бъде утвърдено. „ През май отоплителният сезон към този момент е завършил и битовите консуматори няма да усетят нарастването, само че рискът остава за индустриалните консуматори, които имат непрекъснато ползване през цялата година “, съобщи Тодоров.

Той напомни, че при започване на идващия отоплителен сезон ще имаме връзката с Гърция и ще имаме същински различен източник на газ.

„ Ние имаме два разнообразни източника на газ – единият е от Азербайджан, другият – от „ Газпром “ от Русия. Имаме дълготрайни контракти, в които цената е закрепена и се въздейства единствено от дълготрайната смяна на показателите в тези контракти. Дългосрочните ни контракти разрешават да получаваме на по-ниска цена, спрямо тържищата в Европа “, сподели още ръководителят на КЕВР.

В пазара на електричество обаче дълготрайни контракти съвсем няма. Всички търгуват на сегмента ден напред, където са калкулирани всички опасения, даже и далавера, уточни той.

„ Това, което виждаме в България, под давлението и натискът на Европейска комисия през последните 10 години, е всички пазарни участници да отидат в сегмента ден напред, което в условия на далавера и рецесия води до ескалация на цените отвън всевъзможен надзор “, сподели още ръководителят на КЕВР.

Според него е неверен метод да се постановат нови правила поради рецесия. Когато рецесията е от друго естество, разпоредбите би трябвало да се пренаписват. Това, което българският регулатор ще се опита да направи с плануваните промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила, е да даде една постоянна рамка, която да работи както в обстановка на рецесия, по този начин и при спокойна търговия. Това ще даде сигурност на всички пазарни участници “, изясни Станислав Тодоров.

По думите му, в случай че мораториумът върху цените на тока не бъде продължен, цените 1 април най-вероятно няма да се трансформират за битовите консуматори на електрическа енергия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР