Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде

...
Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде
Коментари Харесай

Кирил Петков пред НС: Имаме три приоритета за доставките на газ

Работна група, формирана от европейски и други министри, ще пристигна в София, с цел да дискутира казуса с доставките на природен газ у нас. В нея ще има представители на Италия, Гърция, Азербайджан.

Това разгласи от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков, който беше изслушан по искане на ГЕРБ-СДС. От опозицията желаеха пояснение, за протичащото се сред България и съветската компания " Газпром ", която спря доставките на синьо гориво у нас.

" Приоритетите са три - да има задоволително газ, да бъдат с най-малък риск доставките и да бъдат на допустимо най-хубавата цена. Преди четири месеца заварихме цялостна взаимозависимост от " Газпром ", платени 3 млрд.за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, отвод от потреблението на азерския газ. Всичко това, когато стартира енергийната рецесия ", изясни Петков.

Премиерът също по този начин даде обяснение за връзките с " Газпром ":

Получихме писмо за едностранна смяна на контракта, в която се споделя, че желаеме " Булгаргаз " да отвори сметка в Газпромбанк сметка в рубли, желаеме да си платите в евро или долари, ние ще ги превалутираме. Първо, ние всички не знаем каква ще е цената във всеки един миг, това зависи от курса на $ рубли, тъй като крайното заплащане се води в рубли. Второ, вкарвайки медиатор сред нас и " Газпром ", вкарваме медиатор, който не подсигурява дали ще си получим газа. Трето, съветската страна споделя нарушаваме контракта едностранно. Тук не приказваме за геополитика и идеология. Става въпрос за измиване на ръце.

Започнахме да работим за диверсификация, започнахме ежеседмично да ревизираме строителството на газовата връзка с Гърция, осведомих министър-председателя Мицотакис и договорихме ясна дата за физическото довеждане докрай на газопровода – 30 юни, тази дата е действителна, изясни още Петков.

Изпълнителният шеф на Българският енергиен холдинг - Иван Андреев беше безапелационен пред Народното събрание, че няма риск за доставките на природен газ у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР