На свободния пазар на втечнен газ 80% от доставките са

...
На свободния пазар на втечнен газ 80% от доставките са
Коментари Харесай

Енергийни експерти са скептични, че България ще бъде в изключенията при руското петролно ембарго

На свободния пазар на полутечен газ 80% от доставките са с дълготрайни контракти, където цената е по-ниска защото има дълготраен ангажимент сред страните. Това изясни енергийния специалист Явор Куюмджиев в " Денят стартира ". А съгласно Антон Иванов от Български енергиен конгрес, обновяване на доставките по настоящия контракт с " Газпром " е политическо решение, само че евентуално ще се стигне до арбитраж.

Американското държавно управление не може контракти продажбата на синьо гориво за България, тъй като няма държавна компания, и не може да се контракти цена на междуправителствено равнище, обясни енергийния специалист Явор Куюмджиев.

" Американското държавно управление може да помоли някоя частна компания да ни продаде по-евтинио газ, но не на България като страна, а на някоя българска компания. Ние слушахме преди 2-3 седмици, че сме си резервирали потенциал на гръцкия терминал, след това се оказа, че ние се има поради една непозната комапния ", сподели Куюмджиев.

Договорената достаква на американски полутечен газ ще има разлика, когато се съпоставя с цената през днешния ден, по отношение на тази през юни, когато се чака първата доставка, изясни Антон Иванов от Български енергиен и минен конгрес.

" Това, че имаме едно закъснение на цените, по които би трябвало да се търгуват през днешния ден, в България, природния газ и за идващия месец това към този момент е спор какъв брой намерено се образуват цените, какъв брой добре ние може да представиме пред обществото по какъв начин се пази интереса ", сподели той.

Цената може да варира съгласно типа контракт, по който се доставя. Куюмджиев дефинира три типа сделки, по които това може да стане.

" В газовия пазар има разнообразни типове контракти. Има дълготрайни контракти, от които се отказахме 2019 година, които бяха свързани с цената на петрола и $. Такъв е договорът на " Булгаргаз " с Азербейджан. Той е на стравнително ниска цена. Такива контракти имат немски, австрийски, маджарски компании. Там цената е от порядъка на 400 $ за 1000 кубични метра ", сподели специалистът.

Вторият тип контракт е сходен на този сред " Булгаргаз " и " Газпром ", при който цената се дефинира по отношение на референтната цена на борсата в Нидерлания. А третият вид е закупване на количества на свободния пазар

" Третата опция е свободния пазар, само че тук има специфичност 80% от втечнения газ е контрактуван на дълготрайни контракти, подобен контракт ние нямаме. Вероятно тези цени са по-ниски от пазарните, тъй като имаш дълготраен ангажимент да купуваш и продаваш ", сподели Куюмджиев.

Останалите 20% са свободни за търговия, само че при тях цената варира по отношение на моментното придвижване на пазара и нормално е по-висока.

А възобновяване на доставките по контракта за синьо гориво сред " Булгаргаз " и " Газпром " е политческо решение, само че евентуално ще бъде решено след арбитраж.

Енергийните специалисти са скептични, че България ще бъде в изключенията при ембарго на съветски нефт, а такова ще бъде направено единствено за Унгария, Словакия и Чехия.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР