Работна група от представители на лечебни заведения в болничната помощ

...
Работна група от представители на лечебни заведения в болничната помощ
Коментари Харесай

Предлагат на НЗОК нова методика за разпределяне на леглата по специалности

Работна група от представители на лечебни заведения в болничната помощ и специалисти в региона на опазването на здравето предлага промяна на методиката, по която НЗОК разпределя болничните кревати. В работната група влизат доктор Дечо Дечев, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, доктор Явор Дренски, шеф на Уни Хоспитал, Красимир Грудев, ръководител на УС на Националното съдружие на частните лечебни заведения, адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация, доктор Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация и Аркади Шарков от Експертен клуб за стопанска система и политика.

Според предлагането разпределението на леглата в другите специалности би трябвало да става на народен, а не на районен принцип, като се вкара аршин „ действителна приложимост на леглата “ през миналата година. Така да вземем за пример, в случай че действителната приложимост на леглата от една компетентност в дадена болница е под 60%, през идната година 10% от неизползваните кревати да се трансферират към други лечебни заведения със съответните клиники и отделения, които имат над 70% приложимост за същата компетентност. Предлага се в началото новата методика да се вкара през 2023 година пилотно единствено за няколко по-тесни специалности - да вземем за пример неврохирургия, детска хирургия, ревматология и други

Предлага се още всяка болница посредством вътрешния си устав да получи опция настоящо да пренасочва до 5% от леглата си, само че не повече от 20 кревати, от една компетентност към друга, с цел да може да употребява свободен потенциал, без това да повлиява на структурата на клиниките.

„ Този механизъм към този момент работеше по време на пандемията от COVID-19 и потвърди своята успеваемост. И тази смяна е в интерес на пациентите, защото се понижава рискът от отказани хоспитализации заради липса тук-там или от прекачване на пациенти от една болница в друга “, споделят от работната група.

В претекстовете към предлагането е записано, че смяната е в интерес и на пациентите, и на работещите лечебни заведения и може да се осъществя в границите на сегашния бюджет, без нужда от законови промени и интервенция на Народното събрание и без смяна на общия брой кревати по дадена компетентност в народен мащаб.

„ В момента разпределението на леглата по райони и специалности се прави от Областните комисии в границите на регионалните здравни карти и по неразбираеми и/или необективни, най-често исторически критерии. Не се регистрира фактът, че има свободно придвижване на пациентите в цялата страна. Местожителството на даден пациент в избран град с нищо не го задължава да се лекува в локалната болница. В резултат в едни лечебни заведения се получават листи на чакащите за дадени специалности, а в други съответните отделения стоят с празни кревати. Промените ще подобрят достъпа до мечтани от пациентите лечебни заведения, без да провокират заплаха от закриване на действия в по-малки лечебни заведения в страната. В рамките на 3 година системата ще се подреди по справедливи критерии, нуждаещите се ще получат достъп до лекуване, ще се унищожават листите на чакащите и ще се даде тласък на здравните мениджъри да притеглят експерти, да развиват клиниките си, с цел да имат пациенти и респ. по-високо финансиране “, написа още в претекстовете към предлагането.

Ако предлагането бъде признато, то това на процедура значи, че се трансформира съществуващият ред, изгодата от районните здравни каси ще е сведена до най-малко, а Министерство на здравеопазването няма да има съвсем никаква роля при правенето на здравната карта.

Пълния текст на предлагането може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР