Работите може и иначе да бъдат, ама са най-вече и

...
Работите може и иначе да бъдат, ама са най-вече и
Коментари Харесай

Каквото си знаем - знаем го, каквото не знаем - не ни и трябва, защото сме си умни…и тè така ~ Ясмина БУКВА

Работите може и другояче да бъдат, но са най-много „ и тè така… ” Такива ги е описала сръбската авторка, но и у нас можем ги разпозна… Ясмина Буква е основен редактор на сръбското хумористично списание „ Еж ”, написа разкази и афоризми. Носителка е на интернационалната премия за комичен роман „ Алеко ” за 2007 година, която връчва община Свищов.

 (Карикатура ~ Ранко Гузина)

И ТÈ ТАКА... 

В наше село имаме хубаво време през лятото, когато огрее слънцето, след това пък се заоблачи, след това идва есен с тиня до колене, пък след сухия мраз затрупва сняг, а през пролетта се разтопи и стане една лапавица... и тè по този начин.

В наше село имаме опция, когато може - да желаеме, а който не ще - и не би трябвало, а който би трябвало, той е постоянно в положение да желае... и тè по този начин.

В наше село си имаме земя пред къщи, зад къщи, на нивите, по цървулите, из горите, и долу, и горе, и където се обърнеш, можеш да садиш, в случай че ти се сади, и пари не ти трябват за саксии и жардиниери... и тè по този начин.

В наше село сме си умни, та за нищо не се питаме, каквото си знаем - знаем го, каквото не знаем - не ни и би трябвало, тъй като сме си умни; кое не знаем - никой не ни пита, не ни и би трябвало неведение в наше село, като си имаме към този момент познание... и тè по този начин.

В наше село имаме селски права - на комшията като се гътне кравата, има право да си купи друга, а и тя като се гътне, свободно може да си откри трета и така до тогава, до момента в който не ни писне от това негово право на умрели крави... и тè по този начин.

В наше село си имаме просвета - когато един на различен си споделяме да не яде говна, да не пикае против вятъра и да не си човърка ушите пред хората, ами да си ги прави тогава, когато не го гледат... и тè по този начин.

В наше село имаме и организации, пък като се организираме, че като се подберем от прът и въже, и като стартираме да набиваме и увъртане - до момента в който не ни се изкривят гърбовете... и тè по този начин.

В наше село си имаме учебно заведение, та и нашите деца да имат къде да се покварят и от кое място да бягат... и тè по този начин.

В наше село имаме политика и като отидем в магазина, който има - купува “Политика ”, който няма - чете му през рамото и има мир... и тè по този начин.

В наше село имаме гробища и като се възнесем, всички си обличат новите облекла и идват да ядат и пият за здравето на душите ни... и тè по този начин.

В наше село имаме и локално самоуправление, сами се управляваме, пък който накъдето поеме... и тè по този начин.

В наше село имаме и разводи, когато дамата побегне, а мъжът не търчи подире й и не се влачи по съдилищата и има мир... и тè по този начин.

В наше село имаме изборна секция и в нея - стъклена кутия, а ние я наобикаляме и си представяме, че е по-добра за предпазване на ракия, в сравнение с да се пъхат в нея хартийки... и тè по този начин.

В наше село имаме кандидат-кмет да ни дава обещание всякакви неща, а ние да се зарадваме, пък да му създадем подписка, само че още никой не се е подписал, тъй като той не може да се сети какво да ни обещае, като към този момент си имаме всичко... и тè по този начин.

Превод от сръбски: Ценка Иванова
Източник: liternet.bg 

Карикатура: Ранко Гузина - novosti.rs

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР