Работим заедно за привличане на гости от КитайБългарите са сред

...
Работим заедно за привличане на гости от КитайБългарите са сред
Коментари Харесай

Българите са сред топ туристите в Сърбия

Работим дружно за привличане на посетители от Китай


Българите са измежду топ туристите в Сърбия и всяка година броят им се усилва със приблизително 5%. Това оповестиха представители на Туристическата организация на Белград, които показаха новостите на дестинацията дружно с Ниш и Нови Сад в София. Само столицата Белград е посещавана всяка година от най-малко 40 000 българи. Близо толкоз съгласно формалната статистика са пренощувалите нашенци в хотели в града през 2017 година Техният междинен престой е 1,5 дни и са осъществени малко над 64 000 нощувки. Ако обаче се преброят и хората, които са отседнали в хотели, частни квартири и жилища, дадени чартърен посредством разнообразни платформи, броят на нашенците, които посещават Белград е най-малко двоен, стана ясно от думите на специалистите.

Сред главните аргументи за превръщането на Белград в обичана дестинация на българите е вкусната храна, нощния живот, както и съчетанието сред история и съвремие, изясни Ирена Алексич от Туристическата организация на Белград. Сръбската столица има развъртян културен живот, а гостите непрекъснато могат да бъдат сюрпризирани с нови атракции, събития, културни мероприятия и концерти.
 Кале Мегдан е най-популярната забележителност в Белград и обичано място за разходки на локални и туристи. Кале Мегдан е най-популярната забележителност в Белград и обичано място за разходки на локални и туристи.
Освен до Белград българите най-често пътуват до околните до родната граница градове като Пирот, Ниш и Димитровград за уикенда. Освен да се забавляват в кафаните, нашенците посещават забележителности и пазарят мръвки и млечни артикули от съседите, които са известни с вкусната си храна. Заради евтините спа процедури интерес има и към по този начин наречените “бани ” – спа курорти. Все повече нашенци пътуват до съседите и да се включат в някой от разнообразните фестивали, отдадени на вкусната районна кухня и щедро гарнирани с жива музика.

Ръст има и на сръбските туристи в София, разгласи Иво Маринов – шеф на Туристическата организация София. Той означи, че продължава положителното партньорство на равнище общини сред двете страни. Освен това се покачва транспортната досегаемост, а двете страни могат да се похвалят с висока сигурност за своите посетители. Което дава предпоставки и за по-нататъшно развиване на туризма, разгласи Маринов. И акцентира, че е време двете страни да работят дружно за привличане на туристи от далечни пазари като Китай, което ще докара до изгоди и за двете страни. Това ще бъде и една от тематиките, които ще се разискват по време на семейството на София през септември на самодейността “16 плюс 1 ”, когато българската столица ще е хазаин на среща на високо равнище на министър-председателите на тези страни.

Меракът няма цена


Така в Ниш популяризират хотели, заведения и забележителности

 Нови Сад ще е европейска столица на културата през 2021 година Нови Сад ще е европейска столица на културата през 2021 година
Меракът няма цена. Това е рекламният слоган на Ниш, с който сръбският град популяризира хотелите, заведенията за хранене и културния си живот. Това мислене е типично за Балканите и съм сигурен, че българските ни другари доста добре схващат концепцията, изясни ръководителят на Туристическата организация на Ниш Урош Палич, който показа продукта на съседите в София. Ниш е най-известен като родното място на първия християнски римския император Константин Велики. Освен да се разноските по крепостните стени на Нишката цитадела, можете да посетите някое от многочислените заведения на Казанджийската улица в центъра на града. От 8-ми до 12-ти август сръбският град ще се трансформира и в музикално средище за изгряващи и одобрени групи по време на Нишкия фестивал. Основната сцена ще е в крепостта, само че купонът ще се вихри и на платформи измежду реката, както и в центъра на града. Ако сте изкушен от културния живот не пропускайте да посетите римската антична резиденция Медиана, която ще ви впечатли със своята декорация и мозайки. Тя била обичано място за посещаване на император Константин Велики, само че била разрушена през 5-ти век от хуните на пълководеца Атила. А през днешния ден античният й искра е възобновен от реставраторите.

Единственият минус на съседите е неналичието на задоволително екскурзоводи, които приказват български, само че поради близостта на двата езика и характер се разбираме чудесно, изясни Палич.

В атракция за българите, посещаващи Белград може да се трансформира обстоятелството, че Апостолът на свободата Васил Левски е живял в сръбската столица и е работил оттова за свободата на страната ни. Този факт уточни посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус, чиито мандат скоро завършва. Дипломатът акцентира, че също харесва страната ни като туристическа дестинация и откакто завърши работата му у нас ще продължи да посещава страната ни като екскурзиант. И повода не са единствено наличните цени, а това, че усещаме съседите си българи като свои другари, изясни посланикът. Българските туроператори също имат интерес към продължение на двустранното партньорство, съобщи ръководителят на АБТТА Байко Байков. Бизнес може да се развива и без да си другар с колегата, само че когато има и другарство този бизнес носи и извънредно наслаждение, акцентира той.

Сред другите забележителности, с които Белград е атрактивен за българските туристи са признакът на града крепостта Кале Мегдан, най-големият православен храм на Балканите – “Свети Сава ”, островът на река Сава Ада Циганлия, хълма Авала, кварталът Земун. Сред известните атракции е разходка с круизно корабче, посещаване на подземния Белград, на музея “Никола Тесла ”. Очаква се следващата година да отговори още веднъж и Историческия музей, в който ще може да се види Евангелието на Мирослав от 12-ти век. Безспорно градът е прочут и с нощния си живот, квартала Скадарлия и над 3000-те си заведения за хранене. Сред фестивалите, които можете да посетите са Белградския бирен фест и дефилето на корабите по река Сава.

Сред по-непознатите за българските туристи, само че с забавни оферти е Нови Сад. Градът през идната година ще бъде младежа столица на Европа, а през 2021 година – културна столица на Стария континент. Градът е прочут с мултинационалната си кухня, която включва специалитетите на 20-те етноса, които живеят в него. Специфични за региона са “салаш ”-ите – обичайни места за живеене, които оферират домашна кухня и атмосфера. Не пропускайте да посетите и някой от многочислените “чарди ” – заведения за хранене със смесена сръбска и унгарска рибена кухня, ситуирани по течението на река Дунав. Прочути са и локалните сортове виновност провос, жуплянка и тамяника. Входът в Петроварадинската цитадела над града е безвъзмезден, а единствено на 20-ина минути отвън града се намира националния парк Фружка гора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР