Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон

...
Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон
Коментари Харесай

Марияна Николова подготвя усилено летния сезон

Работим интензивно, с цел да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 година, в изискванията на пандемията от COVID-19. И макар неразбираемата обстановка, оставаме с вярата, че рецесията е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, само че не можем да не отбележим, че тя ще остави своя дълготраен отпечатък в по-нататъшното развиване на туристическата промишленост.

Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото съвещание на Консултативния съвет по туризъм, което се организира онлайн.

Вицепремиерът показа прогнози, съгласно които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019 , като се чака вътрешният туризъм да е малко под нивото от 2019 година и покрай постигнатите резултати през 2020 година

По думите ѝ има капацитет за привличане на още български посетители, които обичайно почиват в чужбина . Очаква се относително огромен интерес от родните гости към дребните курорти, както и към морски и СПА туризъм, посочи тя.

Те все по-често ще търсят места за настаняване с дребен потенциал - като къщи за посетители, сподели вицепремиерът. И добави, че прогнозите са най-вече българи да отседнат в хотелите, поради че те разполагат с най-голяма леглова база.

Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 - късен старт на резервациите, всеобщата имунизация, по-малко потребление на въздушен превоз, както и обстоятелството, че децата не подлежат на имунизация.

Вицепремиерът съобщи още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище " София " са подхванали редица ограничения за справяне с разпространяването на COVID-19. Аеропортовете са готови, персонално се уверих дали се съблюдават ограниченията във Варна и Бургас, бе безапелационна министър Николова.

Прогнозните данни за двете морски летища за интервала май-октомври 2021 демонстрират, че към 5 хиляди кацания се чакат на Летище Варна и към 7 хиляди кацания на Бургас , което съставлява надлежно спад в размер на 6% и 21% по отношение на същия интервал на 2019 година

Министърът показа и подхванатите ограничения за стабилизиране на бранша , както и визия за цифрова промяна в туризма. По отношение на признатата Годишна стратегия за национална туристическа реклама за актуалната година, вицепремиерът обърна внимание върху някои акценти.

Основната цел на програмата е да наложим позитивен имидж на България като безвредна, сигурна и спокойна дестинация , обясни тя. И напомни, че за тази година наложеният бюджет възлиза на 17 млн. лв. , като фокусът в таргетирането е подложен върху вътрешния туризъм, прилежащите страни и Европейски и други пазари, които са обичайни целеви пазари за входящ туризъм и от които има благоприятни условия за пътешестване.

Министър Николова заяви още, че от макроикономическа позиция туристическия бранш в България е освен значим съставен елемент на Брутният вътрешен продукт , само че и значителен източник на приток на задгранична валута за платежния баланс на страната. В тази връзка предвиждаме да се извърши изследване за основаване на аналитична рамка и инструментариум за оценка на каузи на бранш Туризъм към Брутния вътрешен артикул, разяснява тя.

Тя уточни още, че в правенето му ще се включи и академичната общественост в лицето на Университета за национално и международно стопанство.

Членовете на съвета приветстваха показаните от министъра към този момент подхванати ограничения и бъдещи начинания и обрисуваха своите хрумвания и визии за развиването на бранша в изискванията на рецесия. По време на срещата бяха разисквани и тематики свързани с PCR тестванията, автобусните транспорти и издаването на визи за съветските жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР