Работим по всички възможности за излизане от кризата, в която

...
Работим по всички възможности за излизане от кризата, в която
Коментари Харесай

Здравното министерство: Работим за ликвидиране на кризите в болниците в Ловеч и Враца

Работим по всички благоприятни условия за излизане от рецесията, в която се намират регионалните лечебни заведения във Враца и Ловеч. Около това се сплотиха представителите на управлението на Министерството на здравеопазването и кметовете на община Ловеч и на община Враца Корнелия Маринова и Калин Каменов.

" Вървим към предоговаряне на отговорностите на двете лечебни заведения, като към този момент е открит вид за кредитиране на лечебните заведения в Ловеч и Враца. Размерът на възможните заеми, по които Министерството на здравеопазването ще разчита на общините-съакционери в лечебните заведения да станат поръчител, ще покрие общите и просрочените отговорности на лечебните заведения, а чиновниците ще получават възнагражденията си от приходите по здравна каса. Държавата не може да отпусне нито лев на двете сдружения, тъй като това попада в параграф нерегламентирана държавна помощ и България ще бъде глобена от Европейска комисия. Буквално се състезаваме с времето и единствено с ваша помощ можем да спечелим известна преднина ", аргументира се заместник-министърът на опазването на здравето маг.-фарм. Лидия Нейчева.

Кметът на община Ловеч пое ангажимент още в понеделник да свика изключително съвещание на общинския съвет, на което да бъде прегледано кредитирането на МБАЛ " Проф. доктор Параскев Стоянов ". Кметът на Враца Калин Каменов изрази кардинално единодушие да води диалози с общините-съакционерите във врачанската регионална болница, като ще се мисли и върху други разновидности. Представителите на локалната власт се ангажираха с отлагане отговорностите на лечебните заведения за локални налози и такси.

От здравното министерство напомнят, че МБАЛ " Христо Ботев " - Враца и МБАЛ " Проф. доктор Параскев Стоянов " - Ловеч са в тежко финансово положение поради нерентабилни контракти с частни структури и неприятен мениджмънт през годините. Настоящото управление на здравното министерство прави всичко по силите си всички български жители да получават съответни и здравни грижи, а на всички български лекари, медицински сестри и различен болничен личен състав да бъдат обезпечени спокойни условия на труд.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР