Работим по прогнозиране на трусовете, но успешните прогнози и в

...
Работим по прогнозиране на трусовете, но успешните прогнози и в
Коментари Харесай

Сеизмологът проф. Емил Ботев разкри ще има ли страшен трус

Работим по прогнозиране на трусовете, само че сполучливите прогнози и в международен мащаб са едвам 1-2 %, написа " 24 часа ".

Проф. Ботев, съществено земетресение удари Истанбул преди дни, усети се мощно и у нас, чака ли ни нещо ужасно и каква е връзката?

- Не е ужасно за България. Слава богу, цялата серия от трусове в северната част на Мраморно море е приповърхностна реализация на насъбраните напрежения, в тази ситуация западно от Истанбул. Страшното е за самите поданици на Истанбул, тъй като сега се раздвижва западният сегмент от Северноанадолския разломен лениамент, който продължава чак до Анадола. Той отива на 1000 км източно от Истанбул и в разнообразни интервали осъществя трусове с магнитуд 7 и по-висок. Този сегмент се чака да сработи още отпреди 20 години, когато сработи този, ситуиран на изток от Истанбул и стига до Измит. Всички помним труса с магнитуд 7,4-7,5 от август 1999 година, който лиши живота на минимум 18 000 поданици най-много към Измит. Измит е административен център, ситуиран на 70 км източно от Истанбул. Последното земетресение в Истанбул беше с магнитуд 5,8. За наше страдание и за жалост на турските сътрудници сеизмолози, сегашната серия следващи земетресения затихва доста бързо и е допустимо да се окаже, както чакат и сътрудниците, че това е предтрусова поредност на едно бъдещо пагубно земетресение с магнитуд, по-голям от 7, което може да докара до доста съществени жертви и опустошения, по-големи от тези, които станаха преди 20 година в региона източно от Истанбул.

Още по тематиката четете ТУК.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР