Работим активно за подобряване на транспортната свързаност между България и

...
Работим активно за подобряване на транспортната свързаност между България и
Коментари Харесай

Недялков от Русе: Подобрява се транспортната свързаност между България и Румъния

„ Работим интензивно за възстановяване на транспортната съгласуваност сред България и Румъния, посредством създаване на нови мостове над река Дунав, възобновяване на фериботни връзки и обезпечаване на дейно мореплаване. “

Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков по време на българо-румънска конференция „ Обединена Европа–един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция “, провела се в Русе.

„ Заедно с Румъния поставяме старания за възстановяване на изискванията за мореплаване по река Дунав и за завършването на взаимния план „ FAST Danube “. Предвиждаме през настоящия програмен интервал да бъде закупена спомагателна драгажна техника, което ще разшири потенциала за осъществяване настояща поддръжка на водния път “, уточни заместник-министърът.

Димитър Недялков посочи, че взаимно с Румъния е подаден план за правене на предпроектно изследване за създаване на втори смесен, пътен и железопътен, мост над река Дунав при Русе-Гюргево . Предвижда се финансирането на моста да бъде обезпечено по линия на Механизма за свързване на Европа, пакет „ Военна подвижност “.

„ В изследването ще бъде изработен разбор на другите трасета и точките, от които ще стартира мостът надлежно в Русе и Гюргево, и ще бъде подкрепят изборът на техническо решение. В началото на 2024 година се чака да стане ясно дали планът е утвърден за финансиране. Времевият график планува сключване на контракт с Европейска комисия доникъде на 2024 година и осъществяване до края на 2026 година “, разгласи зам.-министър Недялков.

Той добави, че се планува третият мост над общия българо-румънски сектор над река Дунав да бъде включен в така наречен „ съществена мрежа “ и Европейски транспортен кулоар „ Балтийско море-Черно море-Егейско море “, с уголемение до Украйна и Молдова. Коридорът ще обезпечи връзка сред трите морета, трансформирайки се в инструмент за развиване на устойчиви и мултимодални товарни и пътнически транспортни потоци .

По време на конференцията бе разисквано и възобновяване на активността на фериботната линия Русе-Гюргево. България и Румъния работят взаимно по реализирането на този план, който ще способства за облекчение на трафика на българо-румънската граница и за превъзмогване на усложненията на трансграничните транспорти на пасажери и товари сред двете страни.

Заместник-министърът означи, че България стартира осъществяването на автомагистрала „ Русе-Велико Търново “ . Магистралата е с дължина към 133 км, разграничена на 3 сектора: Русе-Бяла; обход на Бяла; Бяла-Велико Търново. В края на 2022 година са подписани контракти с определените реализатори за планиране и строителство и за строителен контрол на секторите от Русе до Бяла и Обхода на гр. Бяла. За третия сектор от края на обхода на Бяла до Велико Търново следва осъществяване на процедури за избор на реализатори за планиране и строително-монтажни работи и надлежно за строителен контрол.

С финансиране от Механизма за възобновяване и резистентност следва реализацията и на план – „ Цифровизация по широкообхватната TEN-T мрежа посредством внедряване на ERTMS, равнище 2 в жп сектор Русе-Каспичан “, който ще подкрепи модернизацията на железопътната инфраструктура в района, посредством оборудването ѝ със модерни системи за ръководство на влаковото придвижване. Търсят се благоприятни условия за обезпечаване на финансиране и за създаване на Интермодален терминал в региона на Русе.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР