Работилница за снимане на портрети с помощта на смартфон проведоха

...
Работилница за снимане на портрети с помощта на смартфон проведоха
Коментари Харесай

Портрети със смартфон – съвети от Huawei и Вера Гоцева


Работилница за снимане на портрети благодарение на смарт телефон организираха Huawei и фотографът Вера Гоцева – Lomovera. На него бяха споделени на практика препоръки за това какво стои в основата на положителната портретна фотография, има ли логика на психиката в това да снимаш известна или не толкоз известна персона, належащо ли е да си експерт с качествена камера или можеш да снимаш любителски със смарт телефон и други

В ролята на модел влезе Михаела Филева, а теренът бе Creative Hall Studio – същият, където Вера Гоцева и певицата неотдавна осъществиха фотосесията към нейния албум „ Нова страница “.

Очаквано, съществени принадлежности по време на работилницата бяха последните топ смарт телефони на Huawei – P20 и P20 Pro. Самите препоръки обаче са използвани при снимане на портрети и с други мобилни устройства и с фотоапарат.

Прочетете още: Ревю: Huawei P20 – хитрата лисица

Един от главните правила е, че когато снимаме хора, не би трябвало да ги разделяме на известни и известни персони, и елементарни хора. В портретната снимка няма разлика сред тях, тъй като всяко лице има своя характерност и отличаващи се черти. Всеки човек е забавен и във всеки може да бъде намерено нещо забавно.

Ето и някои от главните правила, които би трябвало да съблюдаваме, когато вършим портретна снимка със смарт телефон:

Човекът против вас е главен и единствен приоритет. За него/нея би трябвало да е удобно да бъде пред обектива. За образец – „ за снимането на обложката на новия албум „ Нова страница “ на Михаела Филева, тя трябваше да се усеща добре, с цел да се получи съвършения кадър “, показа Вера. През цялото време обектът би трябвало да е в идеална своя среда и удобна зона. Трябва да го усетите и да го предразположите. В този ред на мисли, разговаряйте с модела. Тя/той е най-важното нещо и в случай че пожелае да спрете да снимате, приемете неговото предпочитание.

Усетете обстановката и действайте по отношение на нея. Някои хора избират да се подхожда към тях по-агресивно или по–пасивно при снимането на фрагментите - „ Застани тук и се усмихни “ или „ Би ли желала да пробваме фотография тук? “, са два разнообразни метода, пробвайте кой работи по-добре в съответния миг и с съответния модел.

Намерете метода за съответния човек и имайте визия и насоки, по отношение на които да го водите какво да прави. През цялото време се постанова театралничене, само че без да се напряга модела. Всеки човек се тормози от фотосите и вие би трябвало да го насочвате. Ако оставите да реши по какъв начин да застане самичък, ще се тормози и фрагментът няма да се получи. Вижте раменете му - в случай че са стегнати, той се тормози и вие би трябвало да го предразположите.

За хубавата фотография ключът към триумфа е в светлината. Дали имаме фотоси с професионално осветяване или такива с естествена светлина при прозорец и аспект на слънце, то светлината би трябвало да пада странично от индивида, напряко на лицето му. Основен принцип, съгласно Гоцева е, че източникът ѝ би трябвало да е зад вас. Удачни фотоси стават в полупрофил и лице, обърнато към светлината, а прозорецът е добър сурогат на професионалното осветяване, когато не разполагате с такова.

Статиката на тялото е доста значим миг. Обикновено хората наподобяват неестествено и стегнати, в случай че не са професионални модели. Затова пасивността и статиката би трябвало да се преодолеят с композицията на фрагмента. Не желаете индивидът да наподобява провиснал, нито прекомерно стегнат. Затова моделът не трябва да се обляга с тил на стена или другаде, в случай че е фронтално против вас - в тялото му би трябвало да има сила. Поставите модела против вас, кажете му какво да прави, комуникирайте с него, направете го занимателно, с цел да се раздвижи и да се отпусне.

Позицията на тялото несъмнено има значение. То може да е право или седнало. Ръцете би трябвало да бъдат отделени от торса, като моделът би трябвало да прави нещо най-малко с една от ръцете си – по този начин избягвате като цяло неприятните „ кръгли “ фрагменти и давате контур на индивида и фотографията. Лицето не би трябвало да е изнесено обратно. Когато брадичката е изнесена малко напред, лицето не стои статично и е по-въздействащо. Челото и брадичката би трябвало да са в една линия. Портретната снимка има три съществени проекта – портретен, американски (3/4) или цялостен, и когато по-голямата част от тялото е в кадър, краката също би трябвало да заемат поза. Позиционирайте модела странично или снимайте профил, а най-добре – полупрофил. В лек диагонал застават лицето и раменете, брадичката и челото, а раменете са леко завъртени в синхрон с лицето, с цел да не е статично тялото. Правете фотоси с друго състояние на косата.

Очите показват всичко – търсете ги. Моделът за фотографията би трябвало да гледа напред. Ако не усещате химията сред очите – сред вас и индивида - по-добре да не гледа към вас, тъй като това се усеща и вижда елементарно от аудиторията.

Снимайте с цялостни мегапиксели. Пуснете си цялата резолюция на вашия смарт телефон. Правете фотоси на един и същи кадър в разнообразни настройки - предпочитана бленда, потретен режим и чиста камера без режими. Правете по три фотоси на визия/поза, тъй като в действителност има фини нюанси, които се виждат, и по тази причина е належащо да имаме набор от фрагменти за избор. Освен това, в никакъв случай не приближавайте (зумвайте) при портретни фотоси със смарт телефон. Търсете оптимално опция, с цел да се приближите за непосредствен проект.

Трябва да знаете какво вършиме и по тази причина снимайте всеки ден хора. Дайте си време да се отворите към индивида против вас. Никога не подценявайте индивида против себе си. Неговата работа е в пъти по-трудна от вашата, тъй като той е сензитивен пред обектива.

Портретната снимка постоянно е за индивида против вас. Дори да мислите, че имате доста хубава фотография, може и да е по този начин, само че в случай че моделът не се харесва на фрагмента, не го публикувайте.

Изградете доверието и се забавлявайте от самото начало. Това ще вдигне силата на модела против вас. Пуснете си музика. Снимайте!
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР