Работихме на пълни обороти, за да отворим в най-кратък срок

...
Работихме на пълни обороти, за да отворим в най-кратък срок
Коментари Харесай

Министър Пулев: Ще направим всичко възможно да осигурим допълнителен ресурс за ВЕИ по линия на REPowerEU

Работихме на цялостни обороти, с цел да отворим в най-кратък период една от най-дългоочакваните процедури за бизнеса по Плана за възобновяване за създаване на фотоволтаични панели и акумулатори за локално предпазване на сила. Процедурата е отворена от 14 февруари, като това е третата процедура по линия на Плана през нашето ведомство, само че и на равнище страна. По тази линия МИР е най-активното министерство от позиция на създаване на процедури по Плана.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа при откриването на енергийна Конференция на тематика: „ Ключови въпроси за енергийния бранш в България “, проведена от Капитал. Министър Пулев уточни, че лимитът на процедурата по първия вид на Плана е бил единствено 20 млн. лева „ Благодарение на напъните на екипа на вицепремиера Пеканов общият бюджет беше повишен на 200 млн. лева Ако има огромен интерес поемаме уговорката да създадем всичко допустимо в този момент, когато се отвори процесът по кандидатстване по спомагателния запас по линия на проекта „ REPowerEU “ да увеличим този предел, тъй че средствата да стигнат до всички компании, които са дали отговор на критериите и на условията по процедурата “, посочи той. „ Направихме невиждана акция, обиколихме 28 области в страната и получихме противоположна връзка от бизнеса. Направихме транспарантно публично разискване с над 120 въпроса, като взехме поради всички мнения. Крайният резултат е добър, процедурата е ефикасна и практична и чакам мощен интерес от българските компании “, акцентира още Пулев.

По думите му, мярката е ориентирана към микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 3000 чиновници от съвсем всички стопански браншове. „ Почти всяка една компания в България може да се възползва от тази процедура “, сподели той и добави, също по този начин, че срокът за кандидатстване по нея е продължен от 2 на 3 месеца. Пулев разгласи, че от 75 000 лева до 1 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат българските компании за създаване на системите в наложителна композиция с батерия като технология за предпазване. „ До 50% е интензитетът на помощта, а конфигурираната мощ не би трябвало да надвишава 1 mW “, добави той. 

Министърът на нововъведенията и растежа сподели още, че Българската банка за развиване приготвя инструмент за мостово финансиране, което да поддържа компаниите през целия цикъл от одобряването до финансирането досега, в който се получи безвъзмездната поддръжка от Европа. Министър Пулев посочи, че МИР работи за развиването на нови и новаторски сегменти. Той разгласи, че е реализиран напредък по линия на създаването на атомна пътна карта. По думите му, тя е основно условие като промяна по линия на ПВУ, както и за третото заплащане по Плана. „ Водородната пътна карта се създава за бизнеса, с цел да отворим един сегмент, който е мощно перспективен, с цел да отключим редица капиталови благоприятни условия “, сподели той. „ По линия на водородната пътна карта разчитахме също на противоположната връзка от заинтригувани страни, работодателските организации, академичната общественост и създадохме дейна и динамична работна група. Преди няколко дни Пътната карта беше финализирана и изпратена към Европейска комисия за координиране, както и на междуведомствено координиране. Амбицията ни е до 2 седмици тя да бъде утвърдена и от Министерски съвет “, разгласи Пулев.

Като добър образец той уточни, че се създава план за Водородна котловина в България. Пулев сподели, че има единствено 20 страни в света, в които са създадени такива долини, като България е един от водачите в световен мащаб. „ Проектът е воден от интернационален консорциум, като това е пилотен план, утвърден от Европейска комисия с първична инвестиция 30 млн. евро, от които 8 млн. евро са обезпечени от Европейската комисия, а още 8 млн. евро ще бъдат обезпечени по линия на МИР посредством новоодобрената стратегия за научни проучвания, а останалите от частно финансиране. Пулев добави, че по линия на ПВУ има заделен запас от 140 млн. лева обвързван с създаването на подобен вид пилотни планове за зелен водород и биогаз, оповестиха от пресцентъра на МИР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР