Работи се по промени в Закона за обществените поръчки, за

...
Работи се по промени в Закона за обществените поръчки, за
Коментари Харесай

Готвят законови промени за спорните ин хаус процедури

Работи се по промени в Закона за публичните поръчки, с цел да бъде спряна практиката държавни сдружения да се употребяват като медиатор за превъзлагане на действия за милиони без осъществяване на конкурентни условия и без гласност. Това заяви министърът на правораздаването Янаки Стоилов на взаимен брифинг с представители на няколко министерства.

Целта на подготвяните промени е да се контролират така наречен ин хаус процедури с въвеждане на по-ясни разпореждания.

Предлага се ин хаус поръчки да се употребяват, единствено когато юридическото лице разполага с нужните човешки и механически запаси, с които да извърши минимум 80 на 100 от дейностите, предмет на контракта, изясни служебният правосъден министър Янаки Стоилов.  „ Нашето предложение е ин хаус да се употребява, когато юридическото лице разполага с нужните човешки и механически запаси, с цел да обезпечи независимо осъществяване на не по-малко от 80 на 100 от дейностите, предмет на контракта. И единствено по изключение, за някои профилирани действия, да могат се притеглят външни реализатори “.
Предложението, зад което застават и министерствата на стопанската система, на финансите и на защитата, ще бъде подложено на публично разискване и импортирано в 47-мото Народно заседание след конституирането му, сподели още Стоилов. " Това е съгласно мен една добра разграничителна линия и сред партиите – да покажат какво е тяхното отношение и кои от тях ще се ангажират с превъзмогване на тези неприятни практики и възстановяване на нормативната уредба, която да реализира доста по-ефективно и транспарантно потребление на обществените средства ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР