Работещите във варненската Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания почти година

...
Работещите във варненската Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания почти година
Коментари Харесай

Работещите в Тубдиспансера на Варна не издържат повече на безпаричието

Работещите във варненската Специализирана болница по пневмофтизиатрични болести съвсем година лекуват пациенти с туберкулоза без заплати и в окаяни условия.

Диспансерната постройка е обект на всеобщи обири, откакто в съседство бе настанен метадоновия център, липсват средства за ремонт, а флуорографът от години е отвън строя и стои паркиран в двора дружно с очукана кола за спешна помощ.

Кризата подвигна на митинг медиците, откакто Общинският съвет не гласоподава следващ избавителен транш от 600 000 лева за покриване на заплащанията за хонорари и задължения към снабдители, оповестява Труд.

Болницата е в тежко финансово положение от 11 година, защото е комерсиално сдружение, само че не може да работи по клинични пътеки, а държавната дотация е извънредно незадоволителна.

" От април 2021 година досега сме получили заплати единствено за 2 месеца, а през останалото време караме с по 200-300 лева задатъци. Доскоро заплатите ни бяха едвам 725 лева Лекуваме рискова зараза, само че не получаваме нездравословни, нито униформи. Сами си покриваме разноските за превоз, макар че стационарът е отвън града. Инфлацията изяде парите, които чакаме от година. Питам ръководещите, по кое време ще оказват помощ на нас, работещите българи ", обявиха медицинските сестри Снежана Стоянова и Снежана Иванова.

По-голямата част от личния състав на болничното заведение е в пенсионна възраст, а нови попълнения няма. Пенсионери са и двамата лекари със компетентност по белодробни заболявания - шефът доцент Христо Ганчев и доктор Нина Русева.

" Туберкулозата е многолика болест, която може да порази всички органи, а към този момент визира и хора с добър обществен статус. Появиха се и два нови разновидността. Единият изисква 2 година лекуване, другият е нелечим, тъй като е устойчив към всички лекарства. След пандемията идват пациенти с доста тежки форми, работим с контактни лица. Имунологични проби откриха, че всички сме с латентна туберкулозна зараза ", сподели доктор Русева. От началото на годината новодиагностицираните пациенти са 13, като 7 от тях още са в стационара. Покрай пандемията обаче има и скрита заболеваемост, безапелационни са медиците. Те предизвестиха, че поради бежанската вълна от Украйна и инфлацията неизбежно инфектираните с туберкулоза ще се усилят. За лекуването дневно на човек са нужни 90 лева От 2 месеца Министерство на здравеопазването отпуска 62 лева, а до неотдавна е давало малко над 40 лева Затова дотацията на болничното заведение за 2021 година е била 235 000 лева при действителен разход от 800 000 лева, очерта повода за финансовия колапс доцент Ганчев. Той бе безапелационен, че принципалът на болничното заведение - Община Варна, има запас да запуши пробойната, след което локалната власт и министерството би трябвало да решат генерално казуса.

Подходящ вид е лекуването на пациенти с туберкулоза да се трансферира в инфекциозната клиника, където следва главен ремонт, смята доцент Ганчев. Той и екипът му отхвърлиха като рискова концепцията здравното заведение да бъде закрито, а болните да се изпращат в Бургас, като показаха, че при превозването те могат да заразят други хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР