Работещите родители получават повече права в ЕС. Бащите ще имат

...
Работещите родители получават повече права в ЕС. Бащите ще имат
Коментари Харесай

Работещите в ЕС родители - с повече права

Работещите родители получават повече права в Европейски Съюз. Бащите ще имат право на отпуск по бащинство от минимум 10 дни в цяла Европа след раждането на детето им. Около това решение се сплотиха представители на страните членки на Европейски Съюз, Европейската комисия и Европейския парламент в Брюксел, предава Bloomberg.

Освен това майките и бащите имат право на минимум четири месеца отмора в бъдеще, както разгласи Европейска комисия. От тях два месеца не би трябвало да се трансферират.

Актуалното в целия Европейски Съюз е, че единствено един месец не може да се трансферира. В Германия бащите и майките към този момент имат право на наставнически отпуск до 36 месеца. Сред новостите е, че служащите в Европейски Съюз ще могат да се грижат за роднините си пет дни в годината. Родителите и обществените служащи могат също да аплайват за по-гъвкаво работно време.

Pумънският министър на обществените въпроси Мариус-Константин Будаи приветства новите правила. Те доста предизвикват равенството сред половете. Освен това те способстват повече дами да работят и родителите да разпределят отмерено между тях грижите за възпитанието на децата.

Към момента Румъния се снабди с европредседателството. Европейският парламент и страните от Европейски Съюз към момента би трябвало публично да потвърдят съглашението. Финално обособените страни би трябвало да приложат новите правила в националното си законодателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР