Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от

...
Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от
Коментари Харесай

Хартиените трудови книжки отиват в историята |

Работещите да бъдат глобявани, в случай че получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи единодушието на партиите и обединенията по време на договарянията за държавно управление в бранш " Труд и обществена политика ".

Бившият финансор министър, който водеше диалога от името на спечелилите изборите " Продължаваме промяната ", предложи криминализиране на заплащанията на ръка над формалните заплати и въвеждане на огромни санкции освен за работодателите и счетоводителите, а и за работещите. Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " се съгласиха.

Целта е изсветляване на сивата стопанска система. Планира се след тримесечна разяснителна акция да стартират инспекции и наказания.

От 2015 година недекларирането на облагаем трудов приход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се санкционира с санкция и затвор, само че съвсем няма наказателни каузи за укриване на осигуровки. Според настоящия Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят единствено работодателят и счетоводителят, само че не и служащият. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, в случай че се съгласят да получават заплата в плик.

Удължаване на КОВИД ограниченията за подкрепяне на бизнеса до края на изключителното състояние договориха сътрудниците.

Размерът на пенсиите да не бъде понижен от Нова година, след отпадането на сегашните добавки от 70 плюс 50 лв. за пенсионерите, е ангажимент, който през днешния ден пое Асен Василев. 

" Пенсионерите от 1 януари няма да получават по-малко пари от това, което получават сега ", подсигурява той. Това ще се случи след нарастването на пенсиите през декември, нарастването на тежестта на коефициента за стаж и на покачването на минималната пенсия от Нова година.

Предстои в рамките на 6 месеца да се направи разбор за обективна индексация на пенсиите и основаване на нов механизъм за актуализацията им, който да бъде резистентен във времето.

Замяна на хартиените трудови книжки с цифрови договориха още договарящите партии и обединения.

Те бяха единомислещо " за " " транспарантен, законово избран автоматизиран механизъм за установяване на  минималната работна заплата,  която да бъде обвързана със междинната за страната, като последователно процентът се покачва. Георги Гьоков предложи тя да доближи 50% от нея за няколко години, само че това не беше записано като контрактувано.

Всички бяха единомислещи, че би трябвало да се редуцира " големият " документнооборот за прилагане на обществени услуги и прекосяването от хартията към цифровите средства, както и да се премине към е-управление на обществените услуги и обществените заплащания.

Спор провокира предлагането за безвъзмездни ясли и детски градини , отправено от Българска социалистическа партия. Ефективността му подложи под подозрение Елисавета Белобрадова от " Демократична България ", която посочи, че не таксите в държавните детски градини са проблем, а неналичието тук-там. Средства за построяването на нови има - в София те са 70 милиона и са обезпечени преди 2, 3 година, само че от тях са изразходвани едвам 5, 6 млн. поради проблеми с неналичието на терени, уточни на своя ред Асен Василев. На това Белобрадова отвърна, че следователно средствата би трябвало да разширят достъпа на услуги, като да вземем за пример се дават средства на родителите за обезпечаване на различна грижа за децата посредством наставнически кооперативи. Тя даде за образец немския модел, при който да вземем за пример за пет деца се обезпечава такава в апартамент, а не безусловно в издигната за задачата ясла или градина.

Крайно решение по този въпрос не се записа, само че сътрудниците одобриха предлагането й да се обсъди през втората година от майчинството работещите майки, за чиито деца няма места в държавните и общинските детски заведения, да получават 100%, а не 50% от компенсацията за развъждане на дете. Сега в случай че майката се върне на работа през втората година, получава половината от нея.

Сумата е 650 лева Ако получават цялата, работещите родители ще могат да покриват по-голяма част от разноските си за обезпечаване на различна грижа за децата си.

Възможно е това да залегне в бюджета за 2023 година, стана ясно от думите на Василев.

По всяка възможност сумата за обезщетение през втората година майчинство ще бъде равна на една минимална заплата, няма да е закрепена сума. С нея ще бъде привързан и минималният размер обезщетение за безработица. Тези промени обаче надали ще се създадат с бюджета за 2022 година, който би трябвало да бъде квалифициран и признат в оптимално скъсени периоди.

Всички оферти и полемиката по тях вижте тук:



Увеличение на минималната отплата за нощен труд и процентното й обвързване с тази за час дневен договориха още Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Ще бъде изменен и Кодексът на труда и в него ще се регламентира отдалеченият труд.

Ще бъде улеснено и признаването на квалификацията на приключилите отвън България за привличането им към трудовия пазар у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР