Работата по проект за нов закон, свързан с престъпленията и

...
Работата по проект за нов закон, свързан с престъпленията и
Коментари Харесай

Започва ново обсъждане на проекта за закон за детско правосъдие

Работата по план за нов закон, обвързван с закононарушенията и деянията, осъществени от малолетни и малолетни, още веднъж е в изходна позиция. В портала за публични съвещания strategy.bg e качен консултационен документ, от който оказва се, че към момента има няколко въпроса, които би трябвало да бъдат разисквани.

Законопроектът, направен от екипа заместник-министъра на правораздаването Вергиния Мичева - Русева (по времето н втория кабинет на Бойко Бориосв) се споделя " Закон за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица ". Идеята е той да анулира остарелия закон за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, който работи, с редица промени, от 50-те годините на 20-ти век.

Проектът на правосъдното министерство беше оповестен за първи път през сепрември 2016 година. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специфични центрове, закриването на интернатите, нова система от ограничения за деянията на малолетните и малолетните, като най-леката мярка да е предизвестие, а най-тежката - настаняване в особено приемно семейство или във образователен център.

Срещу това по информация на " Дневник " е имало възражения от няколко ведомства. До гласуването на плана и вкарването му в Народното събрание по този начин и не се стигна поради оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. В третото му държавно управление министърът на правораздаването Цецка Цачева също дефинира приемането на закона като приоритет. Заради възраженията и мненията по плана от разнообразни институции, планът още веднъж мина през съвета за правосъдна промяна. Там последно е бил разискван на 19-ти декември, когато са били прегледани мненията на Министерство на вътрешните работи, общественото и просветително министерство, както и на Националната мрежа за децата и Уницеф.

В България има призната идея (през 2011 година), която планува до 2020 година тук
да бъде построена и стабилно да действа система за детско правораздаване, която е насочена към правата на малолетните и малолетните.

От консултативния документ оказва се, че въпросите, които би трябвало да бъдат дискутирани са:

Кои органи да постановат възпитателни ограничения и включването на малолетни в подобаващи възпитателни стратегии с оглед естеството на казуса и професионалното схващане какви ограничения са нужни?

Дали да се сътвори Национална работа за възпитателна поддръжка към министъра на правораздаването или тя да бъде към различен орган? Какво да бъде съотношението сред приложното поле на плануваните в този закон ограничения и ограниченията в Закона за протекция на детето, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс? Да бъдат ли включени малолетните лица, направили общественоопасно действие, осъществяващо признаците на закононарушение, в обсега на този закон или тези правни отношения да бъдат уредени с смяна на други закони. Други оферти и мнения отвън заложените в документа тематики?

Срокът за съвещания е 30 дневен.

Системата за деца, които извършат противообществена демонстрация е доста разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правораздаването и под някаква форма на труда и обществената политика. Децата се настаняват за бягство от учебно заведение до дребна кражба, като постоянно попадането им в пансион не се отразява добре на тяхното развиване. Много постоянно те са настанени там без период (което значи за оптималния от три години), а като излязат, не получават задоволително постоянна поддръжка – нито от фамилиите си, нито от страната. Повече влизат необразовани, а доста постоянно, откакто излязат, се връщат към предходния си метод на живот. Или не престават да попадат във възпитателни институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР