Работата по новата антикорупционна комисия продължава и в днес в

...
Работата по новата антикорупционна комисия продължава и в днес в
Коментари Харесай

И днес продължава работата по новата антикорупционна комисия в парламента

Работата по новата антикорупционна комисия продължава и в през днешния ден в пленарна зала.

В сряда (20 септември) народните представители отделиха повече от 8 часа за текстове в Закона за противопоставяне на корупцията, импортиран от ГЕРБ-СДС, предава Дарик.

Депутатите взеха решение да бъде основана номинационна комисия, която да прави оценка предложенията за членовете на КПКОНПИ, само че сложиха и избрани условия за мандатите на членовете.

Освен това, народните представители решиха комисията да се състои от трима членове и те да имат един мандат. Комисията ще се ръководи на ротационен принцип за по две години от всеки един от членовете, като редът на председателстване ще се дефинира посредством чоп сред тях при встъпването им в служба.

За членове на Комисията ще се избират български жители с високи професионални и нравствени качества, които имат висше юридическо обучение и добита юридическа дееспособност или висше икономическо обучение, както и минимум 7 юридически стаж или 7 години стаж в службите за сигурност и публичен ред. Членовете на Комисията ще се избират от Народното събрание с болшинство от 2/3 от всички народни представители.

При всеки избор на членове на Комисията ще се образува нарочна номинационна комисия от петима самостоятелни членове – по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата, като членовете би трябвало ще да дават отговор на избрани условия – през последните пет години не е бил депутат, член на Екологичен потенциал определен от Република България, член на Министерски съвет или не е заемал служба в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт, както и няма друго поданство, не е осъждан за осъществено закононарушение, без значение от реабилитацията, и не е освобождаван от наказателна отговорност за съзнателно престъпление; не е лишаван от правото да заема избрана държавна служба или да упражнява избрана специалност или активност и няма изискуеми обществени отговорности, надвишаващи размера на минималната работна заплата.

Номинационната комисия ще преглежда стимулираните оферти за членове на Комисията, направени от народни представители или от юридически лица с нестопанска цел в социална изгода, ще прави асортимент за допустимост и след обществена процедура за чуване и разискване ще показва претендентите на непрекъснатата комисия на Народното събрание, отговаряща за противодействието на корупцията. Правилата за работа на Номинационната комисия ще се одобряват от непрекъснатата комисия на Народното събрание, отговаряща за противодействието на корупцията.

Мандатът на членовете на Комисията ще е 6 години и ще стартира да тече от датата на встъпването им в служба.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР