Работата по необходимите изменения в българското законодателство, целящи да приведат

...
Работата по необходимите изменения в българското законодателство, целящи да приведат
Коментари Харесай

Започва работа по изменения в законодателството срещу SLAPP делата

Работата по нужните промени в българското законодателство, целящи да приведат страната в сходство с Директивата на Европейския парламент и на Съвета за отбрана против очевидно неоснователни искове или правосъдни производства /т.нар. /, стартира с преправка на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/. На първото си съвещание, членовете на работната група в Министерството на правораздаването одобриха насоките за измененията . В състава на групата влизат представители на съда, научни специалисти, адвокати, неправителствени организации и експерти от Министерството на правораздаването, с началник заместник-министърът на правораздаването Бисерка Цанева.

Зам.-министър Цанева изрази признателност към участниците в групата, като акцентира, че процесът на промени ще стартира с Граждански процесуален кодекс, само че евентуално ще включва и други нормативни актове, като Закона за правосъдната власт.

Директивата за SLAPP каузи

Директивата за SLAPP каузи е в действие от 6 май 2024 година и съставлява значим инструмент за отбрана на публицисти, медии и неправителствени организации от корист със правосъдни искове, ориентирани към ограничение на публичното присъединяване. Основната цел на директивата е да предотврати неоснователни правосъдни процеси, които имат за цел да подтиснат рецензиите и свободата на словото.

Сред главните механизми за отбрана , заложени в директивата, са:

– Прекратяване на производствата на ранен стадий, в случай че искът е очевидно безпочвен.
– Обърната тежест на доказване, което значи, че ответникът не би трябвало да потвърждава своята непорочност.
– Възможност ответникът да изиска от ищеца да заплати прогнозните разноски за отбрана.

Планирани промени в българското законодателство

В отговор на директивата, Министерството на правораздаването създаде начален план за промени в Гражданския процесуален кодекс, който ще послужи като основа за настоящата работа на разширената работна група. Очаква се до края на октомври членовете на групата да дават своите мнения и оферти по отношение на измененията.

С изменението на законодателството , България ще се причисли към останалите страни-членки на Европейски Съюз в напъните за отбрана на публичното присъединяване от непозволени правосъдни искове. SLAPP делата се употребяват като инструмент за напън против публицисти и деятели, по тази причина е значимо законодателните промени да дават ефикасна отбрана и да подсигуряват свободата на словото и демократичното присъединяване в публичния живот.

КНСБ срещу Законопроекта за задгранични сътрудници: Удар върху правата на служащите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР