Р аботодателските организации бойкотираха среща в БЕХ, на която се

...
Р аботодателските организации бойкотираха среща в БЕХ, на която се
Коментари Харесай

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ за цената на тока

Р аботодателските организации бойкотираха среща в БЕХ, на която се обсъждаше високата цена на тока, научи. Като причина да не се включат в диалозите организациите показаха закъснялата реакция на БЕХ, КЕВР, енергийния министър и държавното управление като цяло.

Пред nova.bg Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщи, че актуалната обстановка го е принудила да затвори краткотрайно три от заводите си.

„ В системата на енергетиката би трябвало доста огромна "метла ". На всяко равнище там има нещо за изчегъртване”, безапелационен бе Дачев.

Максималният товар, който доближава използването на ток, е два пъти по-малък от потребления. Не се пускат мощности, прави се неестествен недостиг. Това, което се изнася в чужбина, е по-евтино от това, което ние плащаме. По този метод се прави реверанс към задграничните бизнесмени и те стават по-конкурентни от нас”, изясни предприемачът.

Той акцентира, че казусът с високата цена на тока освен визира едрите бизнесмени, само че ще се отрази и на фамилния бюджет на всяко домакинство.

„ Нас никой не ни жали. Но като спра цех, оставям хора без работа. А при мен работят цели фамилии. Ако продължава по този начин, ще задръстим Терминал 2. Политиците ще схванат, че сегашната рецесия, в която си играят на стражари и апаши, ще им се стори като детска игра, в случай че ние стартираме да стопираме и изкараме хората. Подобно нещо в този миг ще взриви държавата”, безапелационен е Дачев.

​Бизнесменът сподели, че три от неговите фабрики към този момент са прекратили работа краткотрайно.

„ Тук не става въпрос за нещо почтено и мимолетно. Тъпана го бием от няколко години. Но в този момент, защото е безвремие, това се употребява. Ние сме най-бедната страна с най-скъпия ток. Това удостоверява правилото, че най-бедните заплащат най-скъпо”, сподели още Дачев.

В неделя ръководителят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов съобщи, че цената на тока през вчерашния ден е била 155.19 евро или 303.53 лева за мегаватчас. По думите му единствено за 10 дни енергетиката е „ източила” от бизнеса над 53 млн. лв..

По-рано денем ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев излезе с остра позиция по тематиката. В профила си във Фейсбук той написа: „ Безхаберието, енергийната мафия и корупцията отново ни превзеха! После прави стопанска система?! Как? За какво да влагаме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с митингите през 2015 година, отиде в канала. Само в границите на месец! Аз персонално няма да отивам на среща с управлението на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем”.



Критичен пост написа и Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).



„ Кой и в чия изгода ръководи българската енергетика? Или става дума за бойкот? От началото на август България е с най-скъпата електрическа енергия в Европа! (Не броим Гърция, тъй като там има специфичност поради хилядите острови)”, написа Велев във Фейсбук. И изброи няколко казуса, които съгласно него са част от аргументите за високите цени на тока за бизнеса у нас. По думите на Велев от тях може да се направи извод, че „ българската енергетика не се ръководи в полза на българските жители, семейства и предприятия”. „ МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!”, приключва позицията си Велев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР