QMS, най-новата абревиатура в света на телевизорите, вече дебютира в

...
QMS, най-новата абревиатура в света на телевизорите, вече дебютира в
Коментари Харесай

Какво представлява Quick Media Switching ? Обяснение на най-новата функция на HDMI 2.1

QMS, най-новата абревиатура в света на тв приемниците, към този момент дебютира в две устройства. Но какво в действителност прави тя?

Съкращението значи Quick Media Switching (Бързо превключване на медиите) и има за цел да отстрани празния екран, който мига, когато превключвате от сигнал, който се излъчва с една периодичност на фрагментите, към сигнал с друга. 

Това става посредством смяна на честотата на освежаване в действително време.

Звучи ли ви познато? Всъщност QMS се основава на технологията за променлива периодичност на освежаване (накратко VRR), която се употребява за обезпечаване на по-плавен геймплей в доста игри за PS5, Xbox Series X и PC. Всъщност обаче QMS е ориентирана към филмите, защото до момента в който менютата на услугите за стрийминг нормално работят с 60 фрагмента в секунда, филмите нормално се възпроизвеждат с 24 фрагмента в секунда. 

Причината да виждаме къс черен екран, преди да се възпроизведе наличието.

Има обаче една огромна измама, която е много основна. QMS работи единствено в случай че разграничителната дарба и HDR режимът на наличието съответстват сред двата източника. Ако интерфейсът на вашето приложение за стрийминг е 4K, а наличието, което гледате, е 1080p, отново ще видите, че този празен екран проблясва.

Същото важи и за HDR форматите. 

Да речем, че разглеждате Netflix, който нормално се извежда в HDR10, само че по-късно пуснете едно от многото заглавия, които се дават в Dolby Vision. Ще видите, че се появява празен екран даже с приложена QMS, макар че той би трябвало да е по-кратък. Това е по този начин, тъй като QMS би трябвало да отстрани частта от празния екран, която е обвързвана с смяната на честотата на освежаване, само че частта, обвързвана с смяната на HDR формата, остава. 

Такъв е казусът с превключването сред HDR форматите и превключването от SDR към HDR и назад.

Добрата вест? Все още е рано за QMS, защото тя дебютира едвам в този момент в най-новия Apple TV 4K и LG G3 OLED. Все още има време технологията да бъде усъвършенствана, което значи, че се надяваме да забележим по какъв начин резолюцията и настройката на HDR формата се вземат поради дружно с честотата на фрагментите.

Начинът да премахнете изцяло празния екран е да настроите тв приемника си по тъкмо избран метод.

Така, че той постоянно да извежда данни в един HDR формат и резолюция. Можете да вземем за пример да настроите Apple TV 4K да извежда постоянно в 4K и Dolby Vision. Така няма превключване на разграничителната дарба или HDR формата, когато преминавате сред разнообразни приложения и наличие. След това, когато QMS се оправя с измененията в честотата на освежаване, би трябвало да сте в зона без празен екран. 

Проблемът с това е, че цялото наличие, което не е 4К и не е Dolby Vision, ще бъде увеличено и преобразувано. В резултат на което, в най-хубавия случай няма да виждате наличието си по предопределение, а в най-лошия ще установите, че част от това, което гледате, наподобява явно погрешно.

Надяваме се, че QMS ще бъде усъвършенствана, с цел да се оправи с тези промени в разграничителната дарба и динамичния обсег, както и с измененията в честотата на освежаване, за които към този момент се грижи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР