QatarEnergy и френската компания TotalEnergies подписаха две дългосрочни споразумения доставки

...
QatarEnergy и френската компания TotalEnergies подписаха две дългосрочни споразумения доставки
Коментари Харесай

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

QatarEnergy и френската компания TotalEnergies подписаха две дълготрайни съглашения доставки на полутечен природен газ, съгласно които Катар ще доставя до 3,5 милиона тона годишно полутечен природен газ на Франция в продължение на 27 години. Договорът започва от 2026 година, заяви държавната компания на Катар, представена от Oilproce.

Total Energies е четвъртата корпорация по рандеман на петрол и природен газ в света. Оперира в над 130 страни. Компанията е миноритарен сътрудник в огромни планове за разширение на добива на LNG на Катар North Field East (NFE) и North Field South (NFS), от които ще се доставят размерите за Франция. TotalEnergies има 6,25% дял в плана NFE и 9,3% дял в плана NFS.

Втечненият природен газ ще бъде доставен по море до приемния терминал за полутечен природен газ Fos Cavaou в Южна Франция. Така Катар ще усили доставките си за Франция, която получава доставки на LNG от Катар от 2009 година, само че не в обилни количества.

Едва преди дни Катар сложи началото на най-големия план за полутечен природен газ в света. Това е планът за разширение на North Field, който ще усили износния потенциал на дребната страна от Персийския залив с 48 милиона тона годишно - възнамерява се това да се случи до 2027 година.
 Катар желае да вземе короната на Австралия като максимален експортьор на LNG до 2029 година
Малката азиатска страна, която желае да вземе короната на Австралия като максимален експортьор на LNG до 2029-а

Там производството се усилва до 126 милиона тона годишно

През юли тази година министърът на Катар по енергийните въпроси и президент и основен изпълнителен шеф на QatarEnergy Ал-Кааби съобщи, че " 40% от целия нов LNG, който ще излезе на пазара до 2029 година, когато всичките ни планове са подготвени и работят, ще бъде от QatarEnergy. "

Сделката с TotalEnergies е първата 27-годишна договорка за QatarEnergy за доставка на LNG за Европа. Тя следва сходни 27-годишни покупко-продажби с китайската Sinopec и China National Petroleum Corporation (CNPC).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР