Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран след изненадваща реакция

...
Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран след изненадваща реакция
Коментари Харесай

Разногласия в ''руското НАТО'': Пашинян отказа да подпише ключов документ, Путин и Лукашенко - шокирани

„ Путин си изпусна писалката, Лукашенко е шокиран след изненадваща реакция на Никол Пашинян “. Така съветникът на украинския вътрешен министър и някогашен народен представител Антон Герашченко разяснява обстановката към отхвърли на премиера на Армения да подпише заключителната декларация на срещата на върха на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) в Ереван.

Създадена на 15 май 1992 година, след разпада на Съветския съюз и Варшавския контракт, с присъединяване на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Русия, която има преобладаваща роля в  контракта, може да се одобри символно като „ съветско НАТО “.

В Ереван в сряда стана предаването на председателството от Армения, която беше отпред през последните три години, на Беларус. На срещата на високо ниво участваха държавните глави или министър-председателите на страните-членки, на кръглата маса измежду участниците беше и Владимир Путин, оповестява Offnews.bg.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко показа визията за беларуското председателство и за бъдещето на ОДКС. „ Ако не дай си Боже Русия загуби в тази интервенция (войната в Украйна –бeл. рeд.) и рухне, под руините на Русия ще се окажем всички ние “, съобщи Лукашенко. Той бе безапелационен, че всички страни-членки би трябвало да се поддържат безусловно. 

Визията на беларуския властнически водач за бъдещето на организацията планува омекотен режим за прекосяване на военни елементи на една страна през територията на друга. В речта си Лукашенко сподели, че са реализирани договорености по 15 от 17 пункта и изиска от премиера на Армения Никол Пашинян да удостовери категорично.

Реакцията на Пашинян обаче явно изненада Лукашенко и Путин, откакто вместо да подпише заключителната декларация, Пашинян сподели единствено „ спасибо “, след което го повтори още един път. Путин хвърли писалката пред себе си, а Лукашенко разпери ръце безгласен против арменския министър председател, демонстрират фрагменти, оповестени от Герашченко.

Причината, заради която Ереван е решил да не подпише документите, съгласно Пашинян е неналичието на политическа оценка от страна на ОДКС на „ експанзията “ на Азербайджан против териториалната целокупност на Армения. Става дума за произшествия на границата на двете страни на 11 май и 14 ноември 2021 година, както и на 13 септември 2022 година, уточни арменският министър председател, вследствие на което Азербайджан " окупира " към 140 кв. км. км арменска територия.

„ Потискащо е, че участието на Армения в ОДКС не възпря Азербайджан от нападателни дейности и в действителност до през днешния ден не успяхме да вземем решение ОДКС да отговори на експанзията на Азербайджан против Армения. Тези обстоятелства нанасят огромни вреди на имиджа на ОДКС както вътре, по този начин и отвън нашата страна. Затова аз считам това за главния неуспех на председателството на Армения в ОДКС “, посочи Пашинян на съвещание на Съвета на ОДКС.

Малко преди Пашинян да откаже да постави подписа си под заключителния документ Лукашенко се хвалеше, че на инат на изказванията на Запада, че ОДКС е книжен тигър, всички, включително и западните водачи виждат организацията и виждат, че тя е мощ. 

Припомняме, че по-рано тази есен разкол се появи и във военните структури на организацията, откакто Армения, Киргизия и Казахстан отхвърлиха да вземат участие в ученията на ОДКС „ Нерушимо приятелство “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР